Bagaimana Menunjukkan Pendapatan Anda Sekiranya Anda Menjalankan Perniagaan Tunai

Dalam perniagaan apa pun, penting untuk merekodkan semua transaksi kewangan. Anda perlu mengetahui jumlah pendapatan anda berbanding dengan jumlah perbelanjaan anda untuk mengetahui sama ada perniagaan anda menguntungkan. Selain itu, adalah tanggungjawab anda untuk memberikan dokumentasi yang menyokong nombor pendapatan dan perbelanjaan yang anda gunakan semasa mengemukakan penyata cukai pendapatan tahunan anda.

Penyimpanan rekod

Sebarang jenis kaedah penyimpanan rekod yang sesuai untuk anda boleh diterima. Ia boleh menjadi dua buku nota dan dua sampul surat - masing-masing untuk pendapatan dan masing-masing untuk perbelanjaan - atau program perakaunan komputer sederhana. Buku nota yang digunakan khas untuk entri kewangan, disebut jurnal dan lejar, terdapat di kedai bekalan pejabat. Sekiranya anda menggunakan buku nota, penyimpanan rekod penjualan anda semudah mencatat tarikh penjualan, barang dijual dan wang tunai diterima. Begitu juga, untuk perbelanjaan, anda akan mencatat tarikh perbelanjaan, berapa perbelanjaannya dan berapa banyak yang anda bayar kepada siapa. Sampul surat boleh digunakan untuk menyimpan resit anda, memberikan dokumentasi transaksi tunai anda pada waktu cukai.

Dokumentasi sokongan

Setelah anda mencatat resit tunai di jurnal atau komputer anda, simpan semua rekod transaksi. Dokumentasi dapat berupa salinan resit yang diberikan kepada pelanggan, slip deposit bank atau kaset. Sebarang wang tunai yang anda belanjakan untuk menyokong perniagaan anda adalah perbelanjaan dan harus dicatat dalam jurnal perbelanjaan anda. Simpan resit yang anda terima untuk item yang anda beli atau gunakan dalam perniagaan anda, seperti resit dari pembekal atau syarikat telefon bimbit.

Sediakan Penyata Kewangan Anda

Pada akhir bulan, sediakan penyata pendapatan sederhana. Jumlahkan catatan jurnal pendapatan anda untuk mengira pendapatan kasar anda - pendapatan perniagaan sebelum mengurangkan perbelanjaan perniagaan. Jumlah penyertaan jurnal perbelanjaan anda. Kurangkan jumlah perbelanjaan dari pendapatan kasar anda untuk mengira pendapatan bersih anda. Sekiranya pendapatan bersih adalah angka positif, perniagaan anda menghasilkan wang. Sekiranya pendapatan bersih negatif, perniagaan akan kehilangan wang.

Pantau Kemajuan Perniagaan Anda

Mencatat catatan jurnal pendapatan dan perbelanjaan dan menyimpan bukti membolehkan anda menunjukkan pendapatan anda. Walaupun bermanfaat untuk mengawasi pendapatan bersih setiap bulan, sangat sedikit perniagaan yang hanya bergantung pada angka bulanan untuk menentukan keseluruhan kejayaan perniagaan mereka. Lebih biasa, angka suku tahunan dan tahunan digunakan. Bergantung pada seberapa terperinci entri anda, mereka juga dapat menunjukkan item mana yang laris dan mungkin di mana perubahan perlu dilakukan untuk meningkatkan keuntungan perniagaan.