Adakah Saya Perlu Menanda Nama Syarikat

Sekiranya anda belum menandai nama syarikat anda, anda boleh melindungi berjuta-juta untuk masa depan atau anda mungkin kehilangan hak untuk menggunakannya, menurut Inc.com. Memandangkan permohonan untuk cap dagang berharga beberapa ratus dolar dan anda boleh mengisi sendiri dokumen dalam beberapa minit, menandakan nama syarikat anda adalah idea yang bijak.

Fungsi

Tanda dagang mencegah kekeliruan yang boleh berlaku jika beberapa syarikat menggunakan nama dan / atau logo perniagaan yang sama atau serupa, menurut Nolo. Proses hukum merek dagang ada untuk mengirimkan pemberitahuan formal bahawa perniagaan menyatakan hak eksklusif untuk nama di lokasi geografi tertentu.

Geografi

Sekiranya anda hanya beroperasi dalam satu keadaan, anda tidak perlu menandakan nama perniagaan anda kerana anda sudah mempunyai hak untuk menggunakannya dalam keadaan tersebut, dan anda dibenarkan menggunakannya di negeri lain, menurut Nina Kaufman dari Entrepreneur.com. Namun, konflik mungkin timbul apabila anda berkembang ke pasaran baru dan syarikat lain beroperasi dengan nama yang sama.

Kebaikan

Sekiranya nama perniagaan anda menjadi terkenal, seseorang mungkin akan menggunakan reputasi syarikat anda untuk faedahnya sendiri. Sebagai contoh, pada tahun 2005, sebuah syarikat mendaftarkan MorganFreeman.com untuk menarik perhatian orang yang mencari maklumat mengenai pelakon terkenal dengan nama yang sama, menurut Stephanie Paul dari LegalZoom. Freeman memperdagangkan namanya dan memenangi hak atas nama domain.

Pertimbangan

Tanda dagangan tidak boleh membebankan syarikat yang tidak semestinya, menurut "Wall Street Journal." Mendaftarkan tanda dagangan di laman web Paten dan Tanda Dagangan AS mengambil masa lebih kurang 90 minit dan tidak memerlukan bantuan peguam. Sehingga tahun 2010, bayaran untuk mendaftarkan tanda dagangan dalam talian antara $ 275 hingga $ 325. Beberapa ratus dolar tidak perlu disinari, tetapi pertimbangkan bagaimana pengadilan boleh menelan belanja berjuta-juta sekiranya syarikat anda menjadi rantai nasional yang besar.

Petua

Cari nama syarikat anda dengan Pangkalan Data TESS (Trademark Electronic Search System), menunjukkan Pentadbiran Perniagaan Kecil AS. Walaupun anda tidak akhirnya mendaftarkan tanda dagang, anda ingin memastikan bahawa anda tidak menggunakan nama cap dagang. Pelanggaran tanda dagang boleh mengakibatkan kerosakan hukuman dan melepaskan keuntungan yang diperoleh semasa anda beroperasi dengan nama tanda dagang.