Adakah Persekitaran Kerja yang Santai Menurunkan Produktiviti?

Tempat kerja yang santai dapat menguntungkan perniagaan kecil anda dengan meningkatkan kepuasan kerja dan mengurangkan tekanan. Tekanan boleh menyebabkan keletihan awal, masalah kesihatan, ketidakupayaan untuk fokus dan konflik di tempat kerja. Pengurus yang kuat berusaha untuk mengurangkan tekanan ke tahap yang sihat. Harapan yang adil dan rasa tanggungjawab, yang memberikan tekanan yang sihat, mendorong semangat kejayaan pekerja. Ini membantu pekerja untuk menyumbangkan lebih banyak pandangan dan berusaha untuk meningkatkan tanggungjawab mereka, memaksimumkan potensi sekumpulan kecil kakitangan.

Budaya Tempat Kerja

Budaya tempat kerja di mana orang mempunyai sikap santai dan ramah terhadap satu sama lain biasanya meningkatkan produktiviti. Pekerja menghabiskan lebih sedikit masa untuk merasa tertekan mengenai interaksi sosial dan menangani konflik, dan lebih banyak masa bekerjasama dan bekerja dengan berkesan. Menciptakan budaya tempat kerja yang santai dan erat jauh lebih mudah dalam perniagaan kecil daripada perniagaan besar, jadi jangan lepaskan peluang ini. Membolehkan pekerja "cyberloaf" - menghabiskan masa melayari Internet - nampaknya memberi manfaat kepada pekerja juga dengan menyegarkan minda mereka.

Suasana Fizikal

Suasana fizikal juga berperanan dalam produktiviti. Oleh kerana perniagaan kecil mempunyai sedikit ruang untuk merancang, menjadikan tugas lebih mudah, suasana fizikal adalah kelebihan semula jadi. Ruang kerja yang santai mempunyai organisasi yang kuat dan feng shui yang baik, menurut Katina Z. Jones dalam "The Everything Feng Shui Decluttering Book." Sementara itu, tempat kerja yang berantakan menjadikan kerja lebih sukar dan tertekan. Pekerja mesti mempunyai ruang yang cukup, daripada merasa sesak, dan juga halangan dari kebisingan dari luar. Membawa tanaman ke ruang kerja juga meningkatkan feng shui di tempat kerja, seperti juga muzik yang memberi tenaga.

Penjadualan Santai

Penjadualan yang santai dapat meredakan tekanan dan meningkatkan produktiviti bagi pekerja, terutama pekerjaan juggling dan tanggungjawab keluarga. Pengaturan kerja yang santai membolehkan pekerja bekerja di rumah secara sambilan atau sepenuh masa, atau mengatur jadual mereka sendiri. Pekerja yang berulang-alik boleh mendapat jam tambahan pada hari mereka dengan bekerja di rumah. Ini juga dapat menjimatkan wang perniagaan kecil anda dengan kos overhed. Penjadualan yang fleksibel, yang disebut flextime, juga cenderung meningkatkan produktivitas dengan mengurangkan tekanan dan membantu pekerja untuk lebih fokus.

Tempat Kerja yang Santai tetapi Tidak Santai

Apabila tempat kerja mempunyai garis panduan yang lemah untuk komunikasi atau tugas, dan pengawasan yang tidak mencukupi, produktiviti akan terganggu. Pekerja perlu berunding dengan penyelia sekurang-kurangnya sekali-sekala untuk memastikan mereka menjalankan tugas mereka dengan baik. Jika tidak, pekerja mungkin menyimpang dari peranannya, gagal memenuhi harapan dan menjadi lemah dalam berkomunikasi dengan pekerja lain. Lebih buruk lagi, syarikat yang mempunyai keselamatan dan kebersihan yang lemah meletakkan kakitangan dan pelanggan dalam risiko.