Gaya Pengurusan Berpikiran Terbuka

Pengurus yang berwibawa, diktator atau hierarki memberitahu pekerja mengetahui siapa yang menjadi atasan dalam wawancara pengambilan pekerja dan sepanjang tempoh individu dengan syarikat itu. Ramai yang menganggap gaya kepemimpinan seperti ini mencekik dan membataskan, terutama dalam bidang kreativiti dan inovasi pekerja. Walaupun sering kurang berstruktur daripada pendekatan tradisional, pertimbangkan gaya pengurusan berfikiran terbuka yang memberi kuasa kepada pekerja.

Definisi

Apabila anda mempunyai gaya pengurusan yang berfikiran terbuka, anda memberi tumpuan kepada pemberdayaan pekerja anda dengan mendengar dan menanggapi idea, isu, cara berfikir dan pendekatan mereka terhadap pekerjaan mereka. Pintu anda sentiasa terbuka untuk kakitangan. Walaupun anda masih berkuasa, anda tidak "meletakkan undang-undang." Sebagai gantinya, anda membuat keputusan berdasarkan pertimbangan yang teliti terhadap idea anda sendiri, dan juga idea yang lain. Menurut laman web Reference for Business, ini adalah pengurusan partisipatif - di mana pekerja mengambil peranan yang lebih aktif dalam perniagaan.

Kelayakan yang diperlukan

Fleksibiliti sangat penting bagi pemimpin yang berfikiran terbuka. Bersedia untuk membongkok apabila perlu, untuk menampung dan melakukan yang terbaik untuk syarikat dan pekerjanya. Anda mesti bersedia dan dapat mendengar dengan penuh perhatian dan memberi maklum balas yang bernas. Pemikiran logik juga diperlukan ketika berusaha untuk memimpin sebagai pengurus yang inovatif. Pertimbangan dari pelbagai pendapat membolehkan anda masuk akal dalam membuat pilihan akhir. Keberanian juga diperlukan, kerana jenis pengurusan ini sering mengejutkan mereka yang mempunyai pemikiran tradisional. Keputusan yang anda buat ketika berpikiran terbuka sering kali melibatkan perubahan dan, oleh itu, berisiko.

Kelebihan

Pengurus yang berfikiran terbuka mempunyai kelebihan untuk selalu belajar. Memperkasakan pekerja anda dengan menghormati kreativiti dan pendapat mereka. Kelebihannya ialah pekerja sering terinspirasi oleh pendekatan anda dan mengikuti dengan rela hati dan setia, bahkan ketika perniagaan bergelut dalam masa ekonomi yang sukar. Pemimpin yang fleksibel berpeluang menggunakan kaedah baru dan menanamkan cara berfikir baru, yang sangat menguntungkan syarikat - kerana dia menggunakan pelbagai pendekatan sehingga masalah diselesaikan.

Kekurangan

Masalah yang kadang kala timbul dengan gaya pengurusan ini adalah kurangnya rasa hormat, dari individu yang tidak memahami pendekatan seperti ini. Kadang-kadang, seorang kakitangan akan melihat sikap terbuka sebagai kelemahan, kurang keyakinan atau bingung dari pihak pengurus. Ini boleh menimbulkan gosip, rasa tidak puas hati dengan persekitaran kerja dan rasa tidak selamat mengenai potensi perniagaan. Pengurus yang menggunakan gaya ini dapat mendidik staf mereka tentang kelayakan, faedah dan kewajaran pendekatan ini.

Kelemahan lain yang mungkin berlaku sekiranya anda, sebagai pemimpin, bertindak balas secara negatif terhadap masalah yang dihadapi oleh pekerja. Menurut Navran Associates, Adalah wajar apabila anda menjadi pemimpin untuk merasa disalahgunakan atau diserang ketika seorang kakitangan menghadapi masalah dengan sesuatu yang telah anda laksanakan. Anda harus kuat dan percaya pada gaya pengurusan anda, dan jangan menutup fikiran ketika ini berlaku.