Cara Menjelaskan Sistem Daftar Tunai Berkomputer

Terangkan sistem daftar tunai berkomputer kepada salah seorang pekerja atau rakan sekerja anda untuk melatihnya menggunakan sistem daftar. Tidak kira sistem pendaftaran atau tempat penjualan berkomputer yang anda gunakan, menerangkan ciri asas sistem ini adalah yang paling mudah jika anda menunjukkan cara menggunakannya dengan contoh daripada memberitahu kepadanya apa yang dilakukan oleh setiap ciri.

1

Log masuk ke sistem pendaftaran sama ada dengan menggesek kad pekerja anda atau memasukkan kod yang diberikan oleh majikan anda. Tukar daftar ke mod "Latihan" supaya sampel transaksi yang anda buat tidak menghasilkan perbezaan tunai.

2

Tunjukkan kepada pekerja atau rakan sekerja proses membunyikan beberapa item, kemudian buat pesanan dan tunjukkan kepadanya cara melakukannya. Buat sandaran dari urus niaga dan tunjukkan kepadanya bagaimana membatalkan item yang tidak betul jika perlu.

3

Ikuti proses penerimaan wang tunai, kad kredit dan jika perlu, cek. Tinjau proses menyelesaikan pengembalian wang sekiranya pelanggan tidak berpuas hati dengan pembeliannya.