Cara Membuat Borang Isi OpenOffice

Kotak teks, butang, dan kawalan lain membantu mewujudkan pengalaman interaktif yang kaya yang dinikmati orang ketika bekerja dengan aplikasi perisian. Anda akan menemui borang yang boleh diisi yang mengandungi jenis kawalan di Web dan dalam dokumen yang dibuat orang menggunakan OpenOffice Writer. Anda tidak perlu menjadi programmer untuk membina bentuk asas yang boleh digunakan oleh orang lain untuk memasukkan maklumat. OpenOffice mempunyai bar alat khas yang dapat membantu anda melukis bentuk OpenOffice semudah program Microsoft Paint membantu orang melukis gambar di kanvas. Yang anda perlukan untuk melakukan tugas ini adalah kemampuan untuk mengklik butang dan menyeret tetikus anda.

1

Buka dokumen OpenOffice Writer baru dan klik "View." Klik "Toolbar" diikuti oleh "Formulir kawalan" untuk mendedahkan bar alat Control Form. Bar alat ini mengandungi kawalan yang akan anda gunakan untuk membuat borang anda.

2

Klik butang "Design Mode On / Off" bar alat untuk memasuki mod reka bentuk. Klik kawalan, seperti "Kotak Teks", kemudian klik di dalam dokumen di mana anda mahu kawalan itu muncul.

3

Tahan butang tetikus kiri anda dan seret kursor anda untuk menarik kawalan. Apabila anda melepaskan butang tetikus, anda akan melihat pemegang kecil di sepanjang tepi kawalan. Klik dan seret pemegang jika anda mahu menukar ukuran kawalan.

4

Tambahkan kawalan lain ke dokumen menggunakan langkah-langkah ini. Gerakkan kawalan dengan mengklik di dalamnya, tekan butang kiri tetikus dan seret kawalan ke lokasi baru. Sebagai contoh, jika anda ingin meletakkan butang di bawah kotak teks besar yang anda tambahkan, klik butang, tahan butang tetikus kiri anda dan seret di bawah kotak teks. Terus menambahkan kawalan, seperti kotak centang, untuk membuat susun atur bentuk yang sesuai dengan keperluan anda.

5

Klik butang "Design Mode On / Off" untuk meletakkan borang dalam mod biasa dan simpan dokumen semasa anda membuat borang anda.