Bagaimana Kekurangan Perkhidmatan Pelanggan Dapat Mempengaruhi Perniagaan

Perkhidmatan pelanggan yang baik membuat pelanggan kembali. Perkhidmatan pelanggan yang buruk menjadikan pelanggan tidak ada. Adalah penting bahawa perniagaan mempunyai kakitangan perkhidmatan pelanggan yang efektif dan proaktif dan dasar yang baik. Menjaga pelanggan senang, dan membuat mereka memberitahu orang lain tentang perkhidmatan hebat yang mereka terima, akan mendorong perniagaan maju, sedangkan dasar perkhidmatan pelanggan yang kurang bersungguh-sungguh akan merosakkan reputasi syarikat dalam beberapa cara. Pada akhirnya, perkhidmatan pelanggan yang buruk boleh menyebabkan penutupan perniagaan.

Pengenalan

Perkhidmatan pelanggan mendengar keperluan dan kehendak pelanggan dan berusaha memenuhi permintaannya secara sopan dan profesional. Sama ada perkhidmatan itu ditawarkan secara peribadi, melalui e-mel atau melalui telefon, seorang perwakilan perkhidmatan pelanggan juga harus membantu pelanggan mengenal pasti keperluan yang mungkin tidak mereka pertimbangkan dan menjangkakan kemungkinan keperluan masa depan bagi pelanggan.

Keperluan Tidak Terpenuhi

Sekiranya pelanggan tidak merasakan keperluannya ditangani atau wakil perniagaan lebih peduli dengan apa yang dia rasa pelanggan perlukan daripada apa yang diminta pelanggan, pelanggan cenderung membeli dari syarikat. Ini akan memberi kesan langsung pada garis bawah.

Penurunan Penjualan Mulut

Apabila pelanggan tidak berpuas hati dengan produk atau perkhidmatan yang ditawarkan syarikat, mereka tidak akan mengesyorkan syarikat itu kepada orang lain. Pelanggan mungkin juga berusaha untuk mengesyorkan orang lain tidak melindungi perniagaan berdasarkan pengalaman negatif mereka. Ini akan mempengaruhi penjualan dan boleh menyebabkan masalah kewangan untuk perniagaan.

Penolakan Pelanggan Berulang

Lebih murah untuk mengekalkan pelanggan semasa daripada menarik pelanggan baru. Perkhidmatan pelanggan yang baik membuat pelanggan senang. Sekiranya keperluan tidak terpenuhi, atau pengakuan mengenai produk yang kurang hebat dan kekurangan usaha untuk memuaskan pelanggan, pelanggan mungkin membeli dari perniagaan sekali, tetapi tidak akan kembali. Sekiranya syarikat harus mengeluarkan sebahagian daripada anggaran operasi mereka untuk menarik pelanggan baru, ini boleh menyebabkan masalah aliran tunai, yang dapat menjadi jalan keluar perniagaan.

Pertimbangan

Semasa menawarkan perkhidmatan pelanggan, tawaran mestilah asli. Wakil perniagaan mesti ingat bahawa tanpa pelanggan, perniagaan itu tidak akan wujud, dan juga pekerjaan mereka. Kakitangan perkhidmatan pelanggan mesti tetap bersikap sopan dan damai, walaupun ketika berhadapan dengan pelanggan yang marah atau kasar. Perwakilan mesti mengakui keprihatinan pelanggan dan mencari jalan untuk memperbaiki keadaan. Ketika perniagaan mencari perwakilan perkhidmatan pelanggan, adalah kepentingan terbaik syarikat untuk mempekerjakan orang yang mempunyai belas kasihan dan kemampuan untuk mendengar bersama dengan kemahiran penjualan yang mencukupi. Jurujual dengan semangat yang hebat tetapi yang tidak mempunyai kemahiran perkhidmatan pelanggan tidak akan menghasilkan dalam jangka masa panjang.