Apakah Kelebihan & Potensi Risiko Perbankan Dalam Talian?

Internet telah mengubah cara pengguna menjalankan perniagaan. Individu mempunyai peluang untuk membeli produk, memperoleh perkhidmatan dan melakukan transaksi dari komputer mereka. Perbankan dalam talian semakin popular kerana penjimatan dan kemudahan masa yang diberikan kepada pengguna dan perniagaan kecil. Walaupun perbankan dalam talian mempunyai banyak kelebihan, sifat maklumat yang dikongsi melalui web juga menimbulkan risiko yang berpotensi berbahaya.

Kemudahan

Perbankan dalam talian menawarkan kemudahan kepada pengguna untuk menyelesaikan transaksi melalui Internet yang secara tradisional dilakukan di cawangan bank tempatan. Pengguna mempunyai akses percuma ke laman web bank mereka, di mana mereka dapat membayar bil, mengkaji baki akaun dan bahkan meminta pengeluaran dan pemindahan wang. Pengguna dalam talian boleh memohon pinjaman kereta atau gadai janji serta kad kredit dan insurans dari komputer peribadi mereka. Banyak laman web perbankan kini menawarkan alat pelaburan dan pengurusan wang peribadi yang boleh digunakan oleh pelanggan untuk melabur di pasaran saham dan menguruskan kewangan perniagaan peribadi atau kecil.

Amalan Privasi Dalam Talian

Pengguna dan pemilik perniagaan kecil harus mempertimbangkan dengan teliti maklumat peribadi apa yang mereka kongsi semasa melakukan transaksi perbankan secara dalam talian. Walaupun kebanyakan laman web bank mempunyai kebijakan privasi untuk melindungi maklumat peribadi pelanggan mereka, pengguna juga harus mengambil langkah-langkah yang sesuai. Urus niaga perbankan yang dilakukan dari komputer awam atau kerja menimbulkan risiko privasi yang berpotensi kerana laman web bank menggunakan kuki pelacakan untuk mengenal pasti pengguna yang kembali. Kuki penjejakan menyulitkan maklumat peribadi pelanggan sehingga laman web dapat mengenali pengguna ketika mereka kembali. Ini bermaksud pelanggan perbankan dalam talian yang melakukan transaksi dari komputer awam yang dikongsi berisiko melihat maklumat peribadi mereka dilihat oleh orang lain.Melayari laman web lain semasa sesi perbankan juga menimbulkan masalah privasi dan meningkatkan risiko kecurian identiti.

Keselamatan

Bank sering mengumpulkan data peribadi dari pengguna Internet semasa sesi perbankan atau ketika pengguna melayari laman web bank. Selanjutnya, maklumat pengguna kadang-kadang dikongsi atau bahkan dijual ke laman web pihak ketiga yang tidak mempunyai langkah keselamatan bank-bank yang lebih besar dan terkenal. Ini bermakna pengguna berisiko lebih tinggi terhadap amalan pemasaran sasaran dan juga penipuan. Pengguna dalam talian boleh diminta oleh pencuri melalui e-mel yang meminta maklumat peribadi seperti nombor keselamatan sosial atau nombor akaun bank. E-mel juga boleh meminta pengguna untuk pergi ke laman web yang kelihatan serupa dengan laman web bank mereka. Setelah pengguna berada di laman web palsu, mereka diminta untuk memberikan maklumat mengenai akaun bank mereka, yang kemudian dapat digunakan secara tidak sah.