Purata Margin Untung untuk Bakeri Kek

Membakar dan menggayakan kek adalah seni, dan harga sangat tidak konsisten. Kek perkahwinan bertingkat yang lengkap dengan patung-patung yang diukir dan gaya yang asli harganya berbeza daripada kek tunggal yang ringkas yang direka untuk tarikan setiap hari. Overhead, harga dan permintaan adalah semua faktor margin keuntungan utama.

Kos Overhead Bakeri

Faktor overhead menjadi margin keuntungan di kedai roti. Pembuat roti mengikut pesanan yang memfokuskan kepada pekerjaan individu hanya dapat menyewa ruang dapur komersial untuk meminimumkan perbelanjaan. Kedai roti mudah alih juga menjadi pilihan dengan kos pendahuluan yang lebih tinggi tetapi lebih sedikit perbelanjaan harian kerana tidak diperlukan pajakan.

Lokasi khusus dilengkapi dengan lebih banyak perbelanjaan kerana anda mempunyai perbelanjaan bangunan dan kos operasi yang lebih tinggi. Lokasi fizikal memerlukan lalu lintas untuk mendorong penjualan yang konsisten untuk membenarkan overhead yang besar.

Tentukan Kos Pertama

Margin roti berbeza-beza, dan data margin rata-rata tidak tersedia. Ini bermaksud pembuat roti mesti memulakan dengan mengetahui kos setiap kek. Setelah anda mengetahui kos untuk menghasilkan sebiji kek, anda boleh menetapkan harganya. Harga akan berubah-ubah, berdasarkan usaha dan penyesuaian yang diperlukan untuk setiap kek juga.

Tentukan kos dengan mengira kos ramuan, kos buruh dan kos overhed bagi setiap kek. Perniagaan dengan overhead yang berubah-ubah perlu memproyeksikan penjualan untuk menentukan kos purata setiap kek. Seorang pembuat roti yang membuat kek individu atas permintaan dapat dengan mudah memperhitungkan tenaga kerja, penyewaan dapur dan bahan-bahan untuk menetapkan harga setiap kue.

Tentukan Peningkatan yang munasabah

Melihat bagaimana margin kek agak subjektif, harga adalah fleksibel dan berdasarkan penilaian peribadi anda terhadap pasaran. Penanda standard 50 hingga 100 peratus berfungsi di pelbagai model perniagaan, dan juga berfungsi untuk kek. Walau bagaimanapun, anda mesti menilai persaingan dan dalam banyak kes, harganya secara kompetitif. Ini mungkin kelihatan bertentangan intuitif, tetapi harga yang terlalu tinggi juga merupakan strategi yang dapat dilaksanakan.

Kek perkahwinan khusus yang memerlukan tenaga kerja dan kreativiti yang intensif harganya lebih tinggi daripada purata pasaran. Harga yang tinggi untuk sebuah karya seni sebenarnya membezakan, dan ia bermanfaat untuk pembuat roti biasa. Walau bagaimanapun, harga untuk penjualan volum memerlukan kecekapan yang menurunkan overhead dan memungkinkan strategi penetapan harga yang lebih rendah mungkin.

Mempelbagaikan Penawaran Produk Anda

Ketidakstabilan margin barang bakar, dan jangka hayat produk yang pendek menjadikan perniagaan sukar, dalam banyak kes. Menambah barang yang tidak dibakar ke dalam perniagaan akan membantu menstabilkan margin dan keuntungan.

Kopi adalah kelebihan utama, dengan margin yang sangat baik dan jangka hayat yang panjang. Buat kopi segar dan jual di atas cawan, atau jual kopi berjenama secara pukal. Barangan keras seperti mug dan buku resipi juga menjadi kelebihan untuk kedai roti yang ingin meningkatkan aliran pendapatan, sambil mengembangkan jenama mereka.