Ikon Bantuan Komputer di Desktop Hilang & Muncul semula

Pada beberapa sistem Windows 8, ikon Bantuan desktop dan bar tugas anda hilang dari skrin, kemudian muncul semula hanya selepas but semula. Sekiranya sistem Windows 8 anda mula menunjukkan masalah ini sebaik sahaja anda membeli unit, komputer anda mungkin dihantar dengan sokongan monitor yang diaktifkan secara lalai.

Isu

Dalam persekitaran Windows 8 berbilang monitor, ikon dan bar tugas hanya dipaparkan di layar Monitor 1. Oleh itu, ikon dan kawalan lain disembunyikan dari pandangan pada Monitor 2, sebab itulah anda mesti mematikan tetapan ini apabila hanya menggunakan satu memantau. Atas sebab tertentu, banyak pengeluar menetapkan mesin Windows 8 sebagai monitor kedua dalam persekitaran pelbagai monitor dalam tetapan OS lalai kilang. Membetulkan masalah semudah menetapkan monitor komputer anda sebagai lalai.

Penyelesaian

Ubah tetapan paparan pada komputer Windows 8 untuk menyelesaikan masalah ikon yang hilang. Buka menu Perkakasan dan Suara dari Panel Kawalan, kemudian lihat skrin Peranti dan Pencetak. Klik kanan pada entri untuk monitor Windows 8 yang sedang Anda gunakan, kemudian klik pilihan "Tetapan Paparan" untuk monitor. Tatal ke bahagian bawah layar dan cari kotak drop-down "Multiple Display". Pilih pilihan "Show Desktop Only on 1" dari daftar, kemudian simpan tetapannya. Ulangi menetapkan pilihan "Show Desktop Only on 1" untuk monitor lain yang disenaraikan di layar Peranti dan Pencetak.

Pelbagai Pilihan Monitor

Semasa menggunakan monitor kedua, anda dapat mengkonfigurasi ikon dan bar tugas anda untuk muncul di semua layar atau hanya satu layar. Cari kotak dialog Taskbar dan Navigasi menggunakan ciri Pencarian Tetingkap. Tandakan pilihan "Tunjukkan Bar Tugas pada Semua Menampilkan" di kotak lungsur Pelbagai Paparan, kemudian pilih pilihan paparan yang anda inginkan untuk memaparkan ikon dan bar tugas anda.

Penyelesaian Tambahan

Sekiranya menetapkan semula konfigurasi Multiple Display tidak menyelesaikan masalah, kemas kini perisian dan definisi anti-virus anda, kemudian jalankan imbasan virus secara lengkap. Beberapa virus meniru tingkah laku yang serupa dengan yang dijelaskan. Jangkitan perisian hasad boleh menyebabkan ikon anda hilang, dan juga menyebabkan masalah utama lain yang menjadikan mesin anda tidak dapat beroperasi.

Sekiranya komputer anda tiba-tiba mula menunjukkan masalah setelah anda memasang perisian, lakukan Pemulihan Sistem untuk mengembalikan sistem operasi dan aplikasi ke titik waktu yang lebih awal.