Struktur Organisasi yang lebih rata

Struktur organisasi syarikat biasanya tinggi, bersaiz sederhana atau agak rata. Banyak syarikat kecil menggunakan struktur organisasi yang lebih rata kerana kekurangan tenaga kerja. Sebagai contoh, firma perunding pengurusan yang baru biasanya akan menggaji pekerja pengurusan kanan dalam pemasaran, kewangan dan penjualan sebelum mengambil pekerja peringkat rendah. Eksekutif ini mungkin dapat menangani beban kerja tanpa mengambil pekerja tambahan. Oleh itu, struktur organisasi relatif rata berbanding syarikat besar berbentuk piramidal.

ciri-ciri

Organisasi yang rata biasanya digambarkan dengan satu kotak di bahagian atas organisasi. Kotak atas biasanya mewakili presiden atau ketua pegawai eksekutif. Kadang kala, presiden syarikat berperanan sebagai dua orang presiden dan CEO dalam sebuah syarikat kecil. Walau apa pun, kotak yang lebih luas di bawah presiden mewakili naib presiden atau naib presiden kanan. Struktur organisasi yang rata mungkin masing-masing mengandungi staf tahap ketiga dan keempat dan setiap jam, tetapi jarang.

Fungsi

Syarikat yang menggunakan struktur organisasi rata menggunakan lebih banyak kemahiran dan pengetahuan pekerja, menurut artikel berjudul "Struktur organisasi rata - Apa Itu?" di the-business-plan.com. Sebagai contoh, pakar komunikasi pemasaran mungkin mempunyai lebih banyak latitud dalam menulis kempen surat terus di organisasi yang lebih rata. Lebih sedikit tahap pengurus dan pengarah menyetujui kerjanya. Presiden boleh mendorong kreativiti atau pengurusan kanan boleh mendorong kreativiti dan idea baru.

Kelebihan

Organisasi yang lebih rata cenderung memupuk komunikasi yang lebih besar antara pekerja daripada yang lebih tinggi. Di samping itu, semangat pekerja mungkin lebih tinggi, terutamanya mereka yang berpencapaian tinggi. Sebuah syarikat dengan struktur organisasi yang lebih rata juga mempunyai birokrasi yang kurang kerana jumlah eselon atau tingkatan yang lebih sedikit. Oleh itu, syarikat dapat membuat keputusan lebih cepat dengan struktur organisasi yang lebih rata. Sebagai contoh, pengurus firma pengiklanan kecil mungkin hanya perlu mendapatkan persetujuan belanjawan dari presiden, bukan beberapa naib presiden.

Kekurangan

Sebilangan pekerja boleh melaporkan kepada lebih dari satu bos di sebuah syarikat dengan struktur organisasi yang lebih rata. Di samping itu, penekanan syarikat pada struktur organisasi yang rata dapat menghalang pertumbuhan. Sebagai contoh, seorang presiden mungkin bergantung pada pakar atau pengurus sebagai ganti pengembangan tahap pengurusan. Peranan jabatan juga agak kabur dalam organisasi yang lebih rata. Sebagai contoh, pengurus pemasaran boleh mengambil peranan tambahan seperti menjual, yang biasanya bukan merupakan sebahagian daripada keterangan pekerjaan pemasar. Pengurus pemasaran juga boleh melakukan tugas-tugas pentadbiran, seperti memfailkan dan memproses bil, fungsi yang biasanya dilakukan oleh setiausaha dan pegawai yang dibayar hutang.

Pertimbangan

Struktur organisasi yang lebih rata akhirnya perlu berubah menjadi yang lebih tinggi agar syarikat dapat berkembang. Pemilik perniagaan hanya boleh membuat outsourcing projek atau bergantung kepada pakar untuk masa yang terhad. Apabila penjualan dan keuntungan meningkat, syarikat perlu menerapkan kawalan ke dalam struktur organisasinya. Syarikat hanya dapat meningkatkan kawalan melalui pengembangan pengurusan.