Masalah Mencetak Bahagian Mesej dalam E-mel Outlook

Laluan penerusan dan balasan, tandatangan panjang dan petikan dapat menjadikan mesej e-mel menjadi lemah. Malah penyokong kuat pejabat tanpa kertas perlu mencetak sebahagian daripada surat-menyurat digital sesekali. Apabila anda menginginkan bahagian teks dari pertukaran panjang atau lampiran tetapi bukan mesej yang menyampaikannya, gunakan kaedah yang tepat untuk menghasilkan pencetakan selektif - dan fahami mengapa beberapa senario keluaran gagal walaupun usaha terbaik anda.

Fail yang dilampirkan

Anda boleh mencetak lampiran fail terus dari mesej e-mel yang menyampaikannya, tanpa membuka atau melihat fail. Prosedur ini mencetak semua lampiran tanpa menawarkan pilihan untuk memilih fail tertentu sahaja. Kotak centang "Print Attached Files" muncul hanya jika anda mencetak mesej tanpa membukanya terlebih dahulu di Outlook. Selain itu, proses mencetak hanya ke pencetak lalai anda, jadi kecuali jika anda menghidupkan peranti dan memastikan ia mengandungi bekalan kertas dan dakwat atau toner yang betul, anda tidak akan dapat menyelesaikan prosedur. Untuk mengeluarkan lampiran secara selektif, buka di dalam aplikasi yang berasal dan cetak dari sana.

Pengurusan Hak Maklumat

Sekolah dan syarikat menggunakan Pengurusan Hak Maklumat Microsoft untuk menyekat perkara yang boleh anda lakukan dengan fail yang anda terima dilampirkan pada mesej e-mel. Perlindungan ini membantu mengurangkan aliran maklumat sulit atau hak milik yang tidak sesuai. Semasa anda mencetak lampiran fail dari mesej e-mel yang menyampaikannya, sistem anda menghubungi pelayan hak yang menentukan apa yang boleh anda lakukan dengan dokumen tersebut. Sekiranya kebenaran anda tidak termasuk hak mencetak, Anda tidak akan dapat mengeluarkan fail dari pesan atau dari aplikasi Microsoft Office tempat asalnya. Bahkan fungsi Print Screen tidak akan mengatasi perlindungan ini, yang berlaku berdasarkan dokumen-demi-dokumen.

Pilihan Cetakan

Apabila anda ingin mencetak secara selektif dari mesej e-mel yang panjang di Microsoft Outlook, gunakan Panel Pratonton dalam paparan Backstage program untuk memilih halaman tertentu dari keseluruhan aliran teks. Pilihan Jangkauan Cetak membolehkan anda memilih halaman bersebelahan atau tidak bersebelahan untuk dicetak. Taktik ini tidak dapat mencetak hanya teks tertentu dari mesej, bagaimanapun. Sekiranya anda menginginkan salinan cetak dari satu perenggan, atau pilihan yang meluas di seluruh bahagian halaman, salin dan tampal kandungan pesan ke dalam dokumen Microsoft Word. Untuk mencetak mesej dari antara surat yang anda hantar dan menunjukkan alamat e-mel penerima salinan karbon buta di baris BCC, gunakan Cetak Skrin untuk menangkap mesej anda dalam bentuk bitmap dan tampal tangkapan gambar ke dalam program penyuntingan gambar seperti Microsoft Paint.

Aplikasi Web Outlook

Apabila anda membaca mesej e-mel anda secara dalam talian di Aplikasi Web Outlook Microsoft dan bukan di aplikasi Outlook desktop, anda mesti membuka mesej sebagai tetingkap yang terpisah untuk mencetaknya. Panel Pratonton menunjukkan kandungan penuh mesej tetapi tidak mempunyai butang cetak untuk menghasut output. Semasa anda membuka mesej, tetingkap dokumen yang berdiri sendiri memaparkan bar alat yang merangkumi ikon pencetak. Seperti proses output dalam versi desktop Outlook, OWA menawarkan pilihan untuk memilih halaman tertentu untuk dicetak setelah anda mencapai kotak dialog Cetak.

Maklumat Versi

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk Microsoft Outlook 2013. Maklumat ini mungkin sedikit berbeza dengan versi atau produk lain.