Cara Memperbaiki Gangguan Bluetooth & WiFi

Teknologi Bluetooth dan Wi-Fi secara historis mempunyai masalah ketika digunakan berdekatan antara satu sama lain. Ini kerana kedua-dua teknologi menggunakan frekuensi radio yang sama untuk berkomunikasi, yang boleh memberi kesan yang serupa dengan stereo kereta anda ketika radio terdengar seperti memainkan dua stesen radio pada satu masa. Dalam kes gangguan Wi-Fi dan Bluetooth, ini dapat menjadi sangat bermasalah di persekitaran pejabat kerana berkali-kali Wi-Fi adalah kaedah pilihan untuk menyambung ke rangkaian syarikat. Dengan beberapa langkah penyelesaian masalah, anda mungkin dapat meningkatkan pengalaman audio Bluetooth anda semasa panggilan telefon anda walaupun anda berada di dekat trafik Wi-Fi.

1

Matikan Wi-Fi di telefon anda jika anda tidak berada dalam keadaan yang memerlukan sambungan Wi-Fi. Telefon adalah peranti kecil dan mempunyai ruang antena yang terhad, yang boleh menjadikan penggunaan Bluetooth dan Wi-Fi menjadi sukar. Sekiranya audio Bluetooth anda menderita, nonaktifkan Wi-Fi semasa panggilan telefon anda.

2

Tanggalkan telefon anda dari beg, beg tangan atau poket mana pun. Sekiranya telefon anda terlalu jauh dari alat dengar Bluetooth anda, sambungannya mungkin lemah dan terdedah kepada gangguan. Lebih baik berada dalam jarak kira-kira tiga kaki dari telefon anda semasa panggilan telefon menggunakan Bluetooth.

3

Jauhkan dari sumber gangguan lain. Ketuhar gelombang mikro, misalnya, dapat menyebabkan gangguan yang besar untuk kedua-dua radio Bluetooth dan Wi-Fi. Sekiranya anda berada di dekat microwave di rumah atau di pejabat, lebih baik anda menjauhkan diri. Selain itu, jika anda duduk di dekat penghala Wi-Fi atau berdekatan dengan beberapa orang yang aktif menggunakan Wi-Fi, yang terbaik adalah menjauh dari kawasan itu semasa panggilan telefon anda.