Persekitaran Pejabat Piawai

Apabila anda menubuhkan pejabat fizikal baru untuk perniagaan baru anda, anda harus membuat beberapa keputusan mengenai persekitaran pejabat anda. Cara anda menubuhkan pejabat anda boleh memberi kesan langsung kepada pekerja dan proses kerja anda. Semasa membuat keputusan mengenai pejabat anda, sangat baik untuk memulakan dengan rancangan persekitaran pejabat standard, kemudian berinovasi dan memperluas rancangan agar sesuai dengan keperluan khusus anda.

Pertimbangan

Sebelum anda mula membuat keputusan mengenai persekitaran pejabat anda, penting untuk mempertimbangkan terlebih dahulu jumlah pekerja dan lokasi umum pejabat. Lihat panduan perniagaan anda dan buat kajian mengenai ruang ideal yang diperlukan setiap pekerja untuk jenis syarikat anda (Lihat Sumber). Pastikan ruang pejabat yang anda sewa mencukupi untuk menempatkan semua pekerja anda dengan selesa. Banyak kawasan juga mempunyai peraturan yang tegas mengenai jumlah penghuni maksimum untuk bangunan atau ruang, jadi hubungi pejabat bandar tempatan atau bakal pemberi pajak sebelum menandatangani dokumen.

Reka bentuk

Reka bentuk pejabat adalah pertimbangan utama bagi pemilik perniagaan kecil yang baru. Beberapa syarikat memilih reka bentuk jabatan terbuka yang asas, dengan sekumpulan pekerja di pelbagai kawasan pejabat (tanpa dinding), sementara yang lain lebih suka format bilik yang lebih peribadi. Pilihan reka bentuk pejabat bergantung pada beberapa faktor, termasuk tingkat kebisingan pejabat, budaya kantor, ruang yang tersedia, dan keperluan dan tugas khusus pekerja. Sebagai contoh, jika anda menggaji profesional penjualan atau pekerja pusat panggilan, halangan yang dibuat oleh kubikel dapat membantu mencegah perbualan melintas.

ciri-ciri

Persekitaran pejabat standard mengandungi perabot dan peralatan yang diperlukan untuk menjalankan aktiviti perniagaan biasa. Barang-barang ini merangkumi meja, kerusi, dinding bilik, sistem dan tali telefon, mesin faks, mesin fotokopi, meja bilik persidangan, sistem komputer dan kabinet fail. Beberapa negeri juga mempunyai peraturan mengenai tingkat kenyamanan yang harus diberikan oleh majikan kepada pekerjanya di pejabat, terutama jika seseorang memiliki keadaan perubatan, sehingga lingkungan kantor juga dapat mencakup sistem penghawa dingin dan pemanasan.

Amaran

Jurutera Persatuan Pemanasan, Penyejukan dan Penyejuk Udara Amerika, menyatakan kebimbangan terhadap pelepasan persekitaran pejabat. Perabot pejabat yang digunakan di beberapa lokasi dapat mengeluarkan sebatian organik yang tidak menentu, atau VOC. Pelepasan juga datang dari mesin fotokopi dan mesin lain yang digunakan dalam urusan harian. Oleh kerana kemungkinan pelepasan ini, penting untuk persekitaran pejabat terbuka semaksimum mungkin untuk membiarkan udara bersih berventilasi melalui tempat tersebut.

Wawasan Ahli

Persekitaran pejabat kadang-kadang dapat berkorelasi dengan prestasi pekerja dan komunikasi, menurut Thomas H. Davenport, pengarah penyelidikan Babson Executive Education dan pengarang "Working Knowledge: How Organations Manage What They Know". Dia membantu melakukan kajian di persekitaran pejabat yang mendapati bahawa beberapa jenis pekerja lebih suka bekerja di tempat tertutup namun berkomunikasi dengan lebih baik di persekitaran terbuka. Ini juga menunjukkan bahawa semakin dekat pekerja berada di antara satu sama lain, semakin besar kemungkinan mereka berkomunikasi antara satu sama lain.