Penggunaan Keanjalan Permintaan dalam Masalah Pengurusan Perniagaan

Keanjalan permintaan merujuk kepada kepekaan kuantiti yang diminta berkaitan dengan perubahan faktor luar yang lain. Terdapat banyak jenis keanjalan permintaan. Yang paling relevan dengan perniagaan, bagaimanapun, adalah keanjalan harga permintaan, yang mengukur perubahan permintaan sebagai akibat dari perubahan harga. Produk yang berbeza menunjukkan keanjalan yang berbeza, yang seterusnya mempengaruhi keputusan harga syarikat.

Keanjalan Permintaan Harga

Dalam ekonomi, permintaan untuk barang atau perkhidmatan tertentu diwakili oleh keluk permintaan. Keluk permintaan ditunjukkan pada grafik dengan harga berlabel pada paksi-y dan kuantiti dilabel pada paksi-x. Keluk yang dihasilkan adalah condong ke bawah; oleh itu, kenaikan harga mengakibatkan penurunan permintaan untuk produk tertentu. Hanya jumlah penurunan permintaan dengan kenaikan harga diukur dengan keanjalan permintaan; keanjalan harga permintaan diukur dengan peratusan perubahan kuantiti diminta dibahagikan dengan peratusan perubahan harga.

Jadi, jika harga meningkat 10 persen, dan permintaan turun -0.5 persen, keanjalan permintaan akan menjadi -0.5. Namun, secara konvensional, keanjalan harga dinyatakan sebagai angka positif. Keanjalan itu akan dinyatakan sebagai 0,5, bukan -0,5.

Menganalisis Keanjalan Permintaan Harga

Setelah mengira keanjalan harga permintaan, satu daripada lima hasil dapat diperoleh. Keanjalan sama dengan satu dikatakan unit elastik; iaitu, perubahan harga dipadankan dengan perubahan kuantiti yang diminta. Keanjalan antara sifar dan satu dikatakan relatif tidak elastik, apabila perubahan besar harga menyebabkan perubahan permintaan kecil. Keanjalan sama dengan sifar dikatakan sangat tidak elastik, apabila perubahan harga tidak mengubah kuantiti yang diminta.

Kebaikan yang relatif elastik adalah di mana keanjalan terletak di antara satu dan tak terhingga, dan perubahan harga yang kecil mengakibatkan perubahan permintaan yang agak besar. Kategori terakhir adalah barang elastik yang sempurna, apabila perubahan harga satu minit menghasilkan perubahan permintaan yang sangat besar.

Menerapkan Keanjalan Permintaan Harga

Keanjalan harga permintaan untuk barang atau perkhidmatan tertentu mempunyai implikasi yang besar bagi perniagaan. Sekiranya sebuah kedai ais krim, misalnya, menaikkan harga ais krim vanila sebanyak 10 peratus, dan jika permintaan turun 5 persen, maka pihak pengurusan akan mengetahui bahawa keanjalan permintaan untuk barang tersebut adalah elastik. Tetapi jika mereka juga meningkatkan harga rasa terlaris mereka, coklat, dengan jumlah yang sama, dan jika harganya tetap sama, maka mereka akan memiliki produk yang relatif tidak elastik. Oleh itu, keanjalan berbeza berkenaan dengan pelbagai produk yang dimaksudkan. Oleh itu perniagaan mesti membuat keputusan harga berdasarkan andaian keanjalan ini.

Kesan terhadap Masalah Pengurusan Perniagaan

Keanjalan harga permintaan mempengaruhi kemampuan perniagaan untuk menaikkan harga sesuatu produk. Barang elastik lebih sensitif terhadap kenaikan harga, sementara barang elastik kurang sensitif. Dengan mengandaikan bahawa tidak ada biaya dalam menghasilkan produk, perniagaan hanya akan menaikkan harga produk hingga permintaan turun. Perkara menjadi lebih rumit, bagaimanapun, setelah memperkenalkan kos.

Katakan bahawa kos perasa vanila meningkat akibat kekurangan pasaran. Oleh kerana keuntungan sama dengan hasil tolak kos, ini akan menurunkan keuntungan kedai ais krim. Sekiranya kos hampir dengan harga ais krim vanila, keuntungan hampir menjadi sifar.

Oleh kerana ais krim vanila elastik, pengurus kedai tidak akan dapat menaikkan harga tanpa merosakkan permintaan. Oleh itu, beberapa perniagaan menjual beberapa barang yang tidak mempunyai margin keuntungan sedikit atau tidak. Keuntungan utama mereka berasal dari produk dengan permintaan yang lebih tinggi. Dalam kes ini, kedai ais krim akan menaikkan harga ais krim coklat yang lebih tidak elastik, untuk mengimbangi kerugian keuntungan.