Apakah Pengurusan Risiko dalam Kejururawatan?

Tugas pekerjaan jururawat berbeza-beza, mencerminkan fleksibiliti dan nilai mereka di seluruh sistem penjagaan kesihatan. Salah satu komitmen profesional utama mereka adalah bertindak sebagai peguam bela pesakit. Untuk kemudahan penjagaan kesihatan, ini menjadikan jururawat calon yang ideal untuk berperanan dalam pengurusan risiko. Wawasan mereka terhadap operasi harian membolehkan mereka mengenal pasti aspek prosedur yang tidak cekap atau berpotensi berbahaya.

Pengurusan Risiko

Walaupun penyedia penjagaan kesihatan terlatih dan berkemahiran tinggi, mereka masih manusia dan boleh melakukan kesalahan. Apabila mereka melakukannya, hasil pesakit dapat dipengaruhi dan - dalam senario terburuk - membuat tanggungjawab sivil atau jenayah untuk kemudahan rawatan kesihatan. Kadang kala hospital atau klinik menyumbang kepada hasil yang buruk dengan menentukan prosedur yang memberikan pengawasan yang buruk atau garis panduan yang tidak sesuai untuk menangani situasi berbahaya. Apabila insiden berlaku yang membahayakan pesakit, pakar pengurusan risiko melakukan "analisis punca" untuk menentukan apa yang salah dan mengapa.

Peranan RN

Kemahiran klinikal jururawat yang berdaftar dan komitmen terhadap advokasi pesakit adalah kelayakan yang kuat untuk peranan pengurusan risiko. Ketika pesakit tidak dikenali, ketika ahli bedah meninggalkan benda asing di dalam pesakit, ketika ubat yang salah diberikan atau pesakit mendapat jangkitan ketika berada di hospital, perawat pengurusan risiko dapat membuat kembali keadaan yang menyebabkan kesalahan tersebut. Setelah menganalisis masalah mereka dapat mengesyorkan langkah-langkah untuk memperbaiki prosedur dan mengurangkan kemungkinan berulang.