Liabiliti Cukai Jualan Tidak Menunjukkan Jumlah Yang Betul dalam Buku Pantas

Menjejaki semua selok-belok kewangan perniagaan menjadi membebankan - dan terdedah kepada kesilapan mahal - tanpa bantuan perisian perakaunan, seperti QuickBooks Intuit. Sekiranya anda menggunakan program tanpa meluangkan masa untuk mengetahui penyediaan, andaian dan peraturannya, anda dapat memasukkan data dengan tidak betul dan melihat hasil yang tidak dijangka dalam laporannya. Sekiranya QuickBooks menunjukkan liabiliti cukai penjualan yang tidak sesuai dengan jumlah yang anda harapkan, cari kesalahan dalam prosedur kemasukan data anda.

Kaedah Pembayaran yang Salah

Sekiranya anda membayar cukai jualan melalui layar Bayar Bil atau Cek Tulis dalam QuickBooks, jumlah yang ditunjukkan dalam Laporan Liabiliti Cukai Jualan anda tidak akan setara dengan jumlah yang ditunjukkan pada tetingkap Bayaran Cukai Jualan. QuickBooks menetapkan peraturan khusus untuk bagaimana anda menangani cukai penjualan, termasuk harapan bahawa anda menggunakan fungsi Bayar Cukai Jualan untuk mengembalikannya, dan bukannya memperlakukannya seperti tanggungjawab membayar bil biasa. Sekiranya anda tidak mengikuti peraturan program untuk cara yang betul untuk bertransaksi dan mencatat pembayaran cukai penjualan, QuickBooks tidak akan melaporkan apa yang anda berhutang dengan betul.

Bidang Kuasa Cukai

Liabiliti cukai jualan berbeza-beza dari satu negeri ke negeri lain dan di dalam setiap negeri. Bergantung pada jangkauan geografi pangkalan pelanggan dan penjualan anda, anda mungkin perlu mengumpulkan dan membayar cukai di bandar dan daerah serta di peringkat negeri, dan tanggungjawab anda mungkin berbeza-beza, bergantung pada lokasi pelanggan masing-masing. Dalam QuickBooks, tetapkan item cukai penjualan untuk setiap bidang kuasa ini dan item kumpulan untuk kombinasi cukai yang berlaku di lokasi tertentu. Item kumpulan menjumlahkan cukai pada invois yang anda hasilkan, tetapi membebaskannya secara berasingan semasa anda melaporkan liabiliti anda. Sekiranya anda berniaga di sebilangan besar lokasi dengan cukai tempatan yang berbeza-beza, liabiliti anda mungkin menjadi cukup rumit sehingga memerlukan bantuan CPA dengan kepakaran QuickBooks.

Kaedah Baru, Kaedah Lama

Pada tahun 2012, Intuit memperkenalkan kaedah pencatatan dan pelaporan cukai penjualan QuickBooks baru, termasuk item kumpulan yang menggabungkan banyak cukai bidang kuasa menjadi satu kadar cukai gabungan. Sekiranya fail QuickBooks anda merangkumi transaksi berulang yang pertama kali Anda masukkan dalam versi program yang lebih lama, anda perlu mengubah cara transaksi ini melaksanakan cukai penjualan, jika anda menginginkan contoh baru menggunakan sistem cukai baru perisian. Jika tidak, mereka terus menggunakan kadar cukai sebelumnya, yang mungkin bertentangan dengan penyimpanan rekod anda yang lain.

Bayaran Balik, Pelanggan Tanpa Cukai atau Pelarasan Lain

Cara anda membuat bayaran balik dan merekodkan lebihan pembayaran mempengaruhi bagaimana QuickBooks mengira dan memaparkan intinya, termasuk liabiliti cukai jualan anda. Daripada memberikan pengembalian wang dalam bentuk cek QuickBooks biasa, jumlah yang harus anda bayar pada memo kredit yang menghasilkan cek pengembalian dana. Apabila anda berniaga dengan pelanggan bukan untung yang bebas cukai, invois yang merangkumi cukai jualan akan meminta pembayaran yang tidak sesuai dengan jumlah invois anda. Untuk menyelesaikan masalah, putuskan pembayaran dari invois asal, buat memo kredit, betulkan kod cukai penjualan yang anda gunakan kepada pelanggan dan buat invois baru yang sesuai dengan yang asal, tetapi tanpa dikenakan cukai penjualan. Apabila anda menggunakan jumlah pembayaran pelanggan yang betul pada invois baru yang tepat, masalah cukai penjualan yang berkaitan dengan transaksi akan hilang.

Penafian Versi

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk QuickBooks 2014. Maklumat ini mungkin berbeza atau sedikit dengan versi atau produk lain.