Adakah Iklan Peralatan Sukan Ditujukan untuk Remaja Berkesan?

Iklan adalah perkara yang lucu. Kadang-kadang ia berfungsi, dan kadang-kadang tidak. Dan selalunya sangat sukar untuk mengetahui sebabnya. Terdapat petunjuk yang kuat, bagaimanapun, bahawa iklan kepada remaja boleh menjadi sangat berkesan. Khususnya mengenai peralatan sukan, kejayaan dengan remaja dapat membuat atau mematahkan perniagaan kecil.

Mengapa Gen Y

Berjumlah lebih daripada 25 juta, kumpulan umur yang dikenali sebagai Generasi Y berbeza dengan generasi remaja sebelumnya dalam beberapa cara. Menurut Direct Marketing News, faktor sosiologi, terutama pertumbuhan keluarga berpendapatan dua dan perkembangan teknologi Internet yang pesat, telah mewujudkan generasi pembeli berpikiran bebas yang menyesuaikan diri dengan trend terkini. Anggota Gen Y tidak dapat dinafikan sebagai pasaran belia yang paling peka terhadap media dan teknologi. Yang penting, mereka juga sedar bahawa memiliki barang yang tepat dapat meningkatkan imej mereka dan membantu mereka menyesuaikan diri dengan teman sebaya.

Pasar Peralatan Sukan Remaja

Kekuatan perbelanjaan remaja, baik dari segi perbelanjaan mereka sendiri dan dari segi pengaruh yang sangat besar terhadap apa yang dibeli oleh ibu bapa mereka, tidak boleh dipandang rendah. Remaja AS, secara langsung atau tidak langsung, bertanggungjawab untuk perbelanjaan lebih dari $ 208 bilion untuk barang dan perkhidmatan setiap tahun. Ibu bapa cenderung sangat terlibat dalam pembelian peralatan sukan, yang kebanyakannya dianggap tidak impulsif. Kerana semakin popularnya bermain sukan teratur dan bersenam untuk kecergasan, remaja membentuk pasaran siap untuk peralatan sukan.

Sebab Pembelian Remaja

Pembeli biasa berusia 13 hingga 17 tahun menyenaraikan produk berkualiti, jenama yang ditawarkan dan harga sebagai tiga sebab utama untuk melindungi peruncit tertentu. Dalam kajian yang dilakukan oleh Touchstone Research, remaja mengatakan bahawa memiliki atau menggunakan produk jenama sangat penting dalam kategori pakaian dan kasut. Mereka juga membincangkan kepentingan jenama dalam kategori peralatan sukan secara umum. Berdasarkan kepercayaan bahawa "jika membuat prestasi atlet profesional menjadi baik, ia dapat melakukan hal yang sama untuk saya," peralatan jenama, terutama ketika terhubung dengan atlet atasan, dipandang sebagai bukti prestasi produk.

Perspektif Akar Rumput

Perubahan dalam corak penggunaan media dan tingkah laku membeli-belah telah membentuk kembali cara pengiklan mendekati demografi penting ini. Walaupun beberapa pengiklan kasut dan pakaian terkenal adalah pengguna media tradisional yang banyak seperti televisyen dan majalah, perniagaan kecil semakin mencari lebih banyak kenderaan komunikasi berasaskan akar umbi. Kajian menunjukkan bahawa kira-kira 79 peratus remaja perempuan dan 76 peratus remaja lelaki membeli-belah dalam talian, dengan sekitar 18 peratus perbelanjaan mereka dilakukan dalam talian. Menggabungkan mesej iklan ke dalam kandungan media bukan tradisional seperti Internet, media sosial, acara dan tajaan dapat memberikan cara yang menjimatkan untuk mencapai sasaran ini.