Jenis Kawalan Inventori

Terdapat pelbagai kaedah kawalan inventori. Untuk perniagaan kecil, kaedah kawalan inventori yang digunakan memberi kesan besar kepada aliran tunai perniagaan dan kos operasi. Apa sahaja kaedah kawalan inventori yang digunakan syarikat, tujuan untuk menguruskan inventori berlaku tanpa mengira industri atau produk. Matlamat ini termasuk memaksimumkan perkhidmatan pelanggan, menurunkan kos operasi dan meminimumkan pelaburan inventori.

Kawalan ABC

Kawalan inventori ABC adalah kaedah mengklasifikasikan dan mengawal inventori mengikut tahap kepentingannya. Biasanya, penggunaan dolar berfungsi sebagai kriteria yang digunakan untuk menentukan kepentingan, tetapi kriteria lain, seperti jumlah penjualan, juga digunakan. Kawalan inventori ABC berfungsi berdasarkan peraturan 80/20 lama - sebilangan kecil item biasanya menguasai hasil dalam kebanyakan situasi.

Ahli ekonomi Itali Vilfredo Pareto adalah orang pertama yang mematuhi prinsip ini, yang sekarang dikenal sebagai Hukum Pareto. Kaedah inventori ABC mengklasifikasikan item ke dalam kumpulan mengikut kriteria yang telah ditentukan. Item kelas "A" mendapat keutamaan tertinggi dan kawalan ketat. Sebagai contoh, sebuah syarikat melakukan analisis Pareto menggunakan penggunaan dolar sebagai kriteria dan memutuskan untuk mengadakan inventori kelas "A" bernilai hanya dua minggu, inventori kelas "B" satu bulan dan kelas "C" selama tiga bulan dan Inventori "D". Oleh kerana inventori kelas "A" mempunyai penggunaan dolar yang paling besar, syarikat menumpukan pada pengurangan inventori langsung barang kelas ini. Pengurangan ini meningkatkan giliran inventori dan dengan itu mengurangkan kos dibawa yang berkaitan dengan memegang inventori.

Kawalan Agregat

Kaedah kawalan inventori lain yang melibatkan kumpulan adalah kaedah kawalan agregat. Dengan menggunakan kaedah ini, perniagaan mengklasifikasikan inventori ke dalam kumpulan yang terpisah, masing-masing menerima tahap kawalan inventori yang berbeza. Sebagai contoh, kedai roti mungkin menggunakan tiga klasifikasi yang berbeza - ramuan seperti tepung, gula dan krim merangkumi satu klasifikasi, proses dalam proses atau item separuh siap merangkumi klasifikasi kedua dan barang siap atau barang yang siap dijual membentuk klasifikasi ketiga. Cara kedai makan mengendalikan setiap kelas inventori bergantung pada peraturan yang ditetapkan untuk kelas tersebut. Sebagai contoh, semua inventori ramuan mungkin menggunakan dasar minimum / maksimum - setiap kali inventori mencapai tahap minimum, kedai roti memerintahkan lebih banyak inventori untuk mencapai tahap inventori maksimumnya.

Stok keselamatan

Beberapa syarikat menggunakan kaedah kawalan inventori yang sangat asas yang disebut stok keselamatan. Syarikat menggunakan stok keselamatan kerana ketidaktentuan permintaan pengguna, ketidakpastian prestasi pembekal atau ketidakpastian ketersediaan produk. Stok keselamatan mewakili jumlah yang melebihi dan rata-rata penggunaan atau permintaan produk. Contohnya, penggunaan tepung bulanan kedai roti rata-rata 300 paun. Oleh kerana kedai roti menggunakan proses khas untuk mendapatkan tepung, ia sentiasa menyimpan 50 paun tambahan untuk menampung ketidakpastian bekalan. Menggunakan stok keselamatan untuk mengawal inventori meningkatkan pengeluaran tunai syarikat, ditambah dengan peningkatan kos dibawa yang berkaitan dengan memiliki inventori.