Cara Melumpuhkan Penjejak Laptop

Komputer riba anda dapat dijejaki dengan pelbagai cara, dan malangnya, tidak mudah untuk mengetahui kapan ia berlaku. Perisian penjejakan menggunakan banyak sumber, jadi gejala yang biasa berlaku adalah apabila komputer anda memerlukan masa lebih lama daripada biasanya untuk bertindak balas. Anda mungkin tidak menghadapi masalah kelambatan sama sekali jika anda mempunyai komputer baru dengan pemproses yang pantas. Kaedah terbaik untuk mengelakkan diri daripada dijejaki adalah dengan pencegahan. Perbarui definisi antivirus anda untuk memerangi keyloggers dan pelacak lain yang boleh mencuri maklumat peribadi.

1

Klik dua kali program antivirus anda dan klik "Kemas kini." Kembali dan klik "Imbasan Penuh" untuk membiarkannya memeriksa virus. Sekiranya anda mempunyai utiliti penjejakan di komputer anda, kemungkinan mereka akan dikesan sebagai "Perisian yang Berpotensi Tidak Diinginkan", yang mendorong antivirus anda menandakannya. Selepas anda mengesahkan penghapusan, mulakan semula komputer anda.

2

Pasang program adware atau perisian intip yang mengimbas untuk mengesan kuki. Walaupun biasanya tidak membahayakan, fail teks ini menyimpan banyak butiran, termasuk sejarah penyemakan imbas. Kuki penjejakan selamat dikeluarkan, jadi anda tidak perlu mengkuarantinnya terlebih dahulu. Cukup klik "Padam" dan kemudian "OK" apabila diminta untuk memulakan semula.

3

Cari "Pemulihan Sistem" di menu Mula dan tekan "Enter." Pilih tarikh dari senarai yang berlaku sebelum tarikh anda mengesyaki komputer riba anda dijangkiti. Proses mengembalikan fail sistem ke keadaannya sebelum dijejaki.

4

Mulakan semula komputer anda dan ketik "F8" sebelum anda melihat logo Windows. Pilih "Perbaikan Komputer Anda" dan pilih pilihan yang menetapkan semula semuanya ke lalai kilang. Sekiranya sebelum ini anda membuat gambar sandaran, pilihlah pilihan tersebut untuk mengelakkan kehilangan data dan kesulitan memasang semula program.

5

Klik "Mula," "Panel Kawalan," "Sistem dan Keselamatan." Klik "Windows Update" dan biarkan ia mengemas kini sistem anda. Lakukan pemeriksaan dengan kemas kini yang mengatakan "Kemas kini Keselamatan Windows." Walaupun ini tidak mematikan pelacak, ia memasang lubang keselamatan untuk mengelakkan gangguan masa depan.