Apa Makna Ulasan Umum dalam HR?

Organisasi profesional sering menilai pencapaian yang berkaitan dengan pekerjaan pekerja berdasarkan kriteria tersusun khusus. Salah satu cara untuk menilai pekerja dalam perniagaan kecil anda adalah melalui sistem tinjauan umum. Dalam sistem tinjauan umum, majikan memilih waktu tertentu sepanjang tahun untuk mengkaji semua pekerja.

Definisi

Sistem tinjauan umum, juga dikenali sebagai sistem tinjauan berjadual atau fokus, memerlukan pihak pengurusan untuk menilai semua pekerja dalam jangka masa yang sama, seperti suku tahunan, setengah tahunan atau tahunan. Pengurusan memilih kitaran kajian berdasarkan apa yang paling sesuai untuk penilaian tujuan dan objektif pekerja yang ada. Sebagai contoh, sistem tinjauan umum setiap suku tahun memungkinkan untuk menilai tujuan dan objektif jangka pendek.

Fungsi

Ulasan biasa berfungsi sebagai penilaian bagi pekerja. Pengurusan mengambil satu set kriteria tertentu dan menilai pekerja berdasarkan kriteria yang dicapai dalam jangka masa yang ditentukan. Data digunakan untuk menentukan prestasi keseluruhan, termasuk kekuatan dan kelemahan setiap pekerja. Ulasan biasa boleh berlaku seberapa banyak kali setiap tahun yang diperlukan untuk menilai pencapaian dan objektif pekerja dengan berkesan.

Kelebihan

Apabila menyelesaikan semua ulasan pekerja dalam jangka masa yang singkat, lebih mudah untuk membandingkan prestasi dan penilaian pekerja. Kenaikan gaji juga diagihkan secara lebih adil dan saksama dengan kaedah ini kerana semuanya berlaku dalam masa yang sama. Juga, jika anda ingin menambahkan atau menghapus sesuatu berkenaan dengan kriteria penilaian untuk ulasan, anda boleh melakukannya mengikuti ulasan tersebut, berkuatkuasa serta merta. Di samping itu, anda boleh mula menggunakan data yang anda kumpulkan dari hasil tinjauan prestasi anda daripada menunggu hingga akhir tahun.

Kekurangan

Kelemahan dari tinjauan umum merangkumi jumlah masa yang diperlukan untuk menyelesaikan semua ulasan anda. Daripada menjauhkannya, anda harus menyelesaikannya dalam jangka waktu yang ditetapkan, yang dapat membatasi masa anda untuk tugas-tugas lain yang berkaitan dengan pekerjaan. Juga, jika anda mempunyai pekerja baru sepanjang tahun, mereka tidak akan mendapat kelebihan dari tinjauan setahun penuh sehingga kajian umum berikut. Juga, ketika anda mengkaji semua pekerja dalam jangka masa yang sama, anda mungkin sukar untuk mendasarkan tinjauan tersebut pada seberapa baik setiap pekerja memenuhi tujuan dan objektif pekerjaannya daripada menilai pekerja terhadap satu sama lain untuk menentukan prestasi.