Kelebihan Kaedah Purata Kadar Pulangan

Pelabur dengan sumber yang terhad memerlukan kaedah untuk menganalisis dan membandingkan peluang pelaburan. Ini mungkin melibatkan membandingkan jenis pelaburan yang sangat berbeza, dari saham dan bon hingga harta tanah, komoditi dan mata wang asing. Kaedah kadar pulangan rata-rata adalah salah satu cara bagi pelabur untuk mengetahui pilihan mereka sebelum memutuskan untuk memberikan wang untuk pelaburan tertentu.

Fokus pada Pulangan

Kaedah kadar pulangan purata tidak mengambil kira risiko pelaburan. Sebaliknya, ia memberi tumpuan kepada pulangan sebenar, atau pendapatan, dari pelaburan yang sama pada masa lalu. Rumus untuk mengira kadar pulangan rata-rata bermula dengan pengembalian dalam jangka masa yang dibahagi dengan jumlah tahun, bulan atau kuartal fiskal. Hasil ini dibahagikan dengan jumlah pelaburan yang diperlukan untuk memperoleh pulangan. Mengalikan hasil ini dengan 100 menjadikannya peratusan. Sebagai contoh, pelabur boleh melabur $ 1,000 dalam dana bersama pada tahun 2012. Sekiranya dana meningkat sebanyak $ 100 pada tahun 2013 dan $ 200 lagi pada tahun 2014, pulangan purata dalam tempoh dua tahun adalah $ 150 setiap tahun. Dibahagi dengan pelaburan awal $ 1,000, ini menunjukkan kadar pulangan purata 15 peratus.

Jangka Masa yang Fleksibel

Kaedah kadar pulangan boleh merangkumi tempoh masa yang ditentukan oleh pelabur. Setiap pelabur mempunyai jangka waktunya sendiri, yang merujuk kepada seberapa cepat pelabur ingin menjual pelaburan tersebut. Pelabur dengan jangka masa panjang, seperti pekerja muda yang mula menabung untuk bersara, boleh menggunakan data puluhan tahun untuk menentukan kadar pulangan purata untuk pelbagai pelaburan. Seorang pelabur dengan jangka masa yang lebih pendek dapat menggunakan data yang lebih baru untuk membuat kadar pulangan purata jangka pendek.

Menghilangkan Statistik Luar

Kerana bergantung pada purata, kaedah kadar pulangan rata-rata menghilangkan statistik terpencil dalam set data. Ini amat berguna dalam jangka masa panjang jangka panjang, di mana keuntungan bertahun-tahun dapat mengurangkan kesan kerugian satu tahun. Semua pelaburan melibatkan risiko, dan kaedah kadar pulangan rata-rata menangani risiko secara tidak langsung dengan memperhitungkan hanya kesan ketara terhadap pengembalian pelaburan menjadi purata. Acara sekali yang mempengaruhi pulangan tidak begitu penting seperti aliran perlahan dan stabil dalam jumlah wang yang dibuat pelaburan untuk pemiliknya.

Perbandingan Ringkas

Kaedah kadar pulangan rata-rata memungkinkan perbandingan sederhana antara pelbagai jenis pelaburan. Oleh kerana ia menghasilkan satu peratusan, pelabur dapat memperoleh pulangan pelaburan jika menghasilkan kadar pulangan rata-rata di masa depan. Maklumat ini berguna apabila pelabur juga harus mempertimbangkan tahap risiko pelaburan dan jumlah kos pelaburan. Kesederhanaan kaedah ini memungkinkan untuk memainkan peranan dalam proses pemilihan pelaburan yang tepat.