Cara Melumpuhkan Plugin Sosial Facebook

Plugin sosial adalah alat yang digunakan untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan melalui rangkaian sosial. Mereka juga dirancang untuk membawa pengalaman rangkaian sosial Facebook anda ke halaman di luar Facebook. Sebagai contoh, anda mungkin melihat gambar dan nama profil Facebook anda muncul di bahagian bawah artikel berita yang menggunakan komen Facebook, yang membolehkan anda menyiarkan komen anda sendiri - sama ada anda log masuk ke Facebook atau tidak. Tetapi sebilangan orang dan perniagaan enggan berkongsi pelayaran Internet mereka di Facebook. Melumpuhkan pemalam sosial menawarkan pengalaman rangkaian sosial yang lebih peribadi kerana mencegah hal ini terjadi.

1

Log masuk ke akaun Facebook anda dan klik anak panah menghadap ke bawah, yang terletak di sebelah butang Laman Utama, di sudut kanan atas tetingkap anda.

2

Pilih "Tetapan Privasi" dari menu lungsur turun. Anda akan diarahkan ke halaman "Tetapan Privasi" anda.

3

Tatal ke bawah sehingga anda melihat baris yang bertuliskan "Iklan, Aplikasi, dan Laman Web", kemudian klik pautan "Edit Tetapan".

4

Klik butang yang bertuliskan "Edit Tetapan" pada halaman berikut, di medan "Pemperibadian segera". Klik butang "Tutup" jika tetingkap pop timbul muncul cuba memberitahu anda mengenai pemperibadian segera.

5

Hapus centang kotak yang bertuliskan "Dayakan pemperibadian segera di laman web rakan kongsi." Klik "Confirm" apabila kotak pop timbul muncul yang bertanya kepada anda sama ada anda pasti. Pemalam sosial kini dilumpuhkan untuk akaun Facebook anda.