Cara Mengira Inventori yang Hilang dalam Bencana Dengan Kaedah Untung Kasar

Untung kasar adalah perbezaan antara penjualan dan kos barang yang dijual, yang merupakan perbezaan antara kos barang yang tersedia untuk penjualan dan inventori akhir. Syarikat biasanya melakukan pengiraan inventori fizikal sekali pada akhir tahun. Walau bagaimanapun, jika kebakaran, banjir atau bencana lain merosakkan gudang anda, anda mungkin perlu menganggarkan baki inventori akhir untuk mengemukakan tuntutan insurans.

1

Dapatkan inventori dan pembelian awal dalam tempoh tersebut. Inventori permulaan adalah inventori akhir dari tempoh sebelumnya, yang boleh anda perolehi dari bahagian aset semasa pada kunci kira-kira tempoh sebelumnya. Gunakan invois pembekal, resit penjualan, rekod elektronik dan dokumen lain untuk mendapatkan jumlah pembelian sepanjang tempoh tersebut.

2

Tambahkan pembelian ke inventori awal untuk mengira kos barang yang tersedia untuk dijual. Sebagai contoh, jika inventori permulaan adalah $ 1 juta dan pembelian adalah $ 1 juta lagi, kos barang yang tersedia untuk dijual adalah $ 2 juta.

3

Anggarkan margin keuntungan kasar untuk tempoh semasa. Mulakan dengan margin keuntungan kasar tahun sebelumnya dan sesuaikannya dengan beberapa mata peratusan bergantung pada keadaan perniagaan semasa. Margin untung kasar adalah nisbah untung kasar terhadap penjualan, dinyatakan sebagai peratusan. Untung kasar adalah perbezaan antara penjualan dan kos barang yang dijual, yang bermaksud bahawa kos barang yang dijual adalah jumlah penjualan dan keuntungan kasar.

4

Tentukan kos barang yang dijual, yang merupakan perbezaan antara penjualan dan keuntungan kasar. Teruskan dengan contoh, jika margin keuntungan kasar adalah 40 peratus dan penjualan adalah $ 500,000, maka keuntungan kasar adalah $ 200,000 (0,4 x $ 500,000) dan kos barang yang dijual adalah $ 300,000 ($ 500,000 - $ 200,000).

5

Kurangkan kos barang yang dijual dari kos barang yang tersedia untuk dijual untuk menganggarkan inventori berakhir. Ini adalah inventori yang hilang sekiranya bencana telah menyebabkan kerosakan yang besar pada gudang anda dan anda harus mengganti keseluruhan inventori. Teruskan dengan contoh, anggaran inventori akhir adalah $ 1.7 juta ($ 2 juta - $ 300.000).

Sekiranya bencana telah menyebabkan kerosakan sebahagian, lakukan pengiraan inventori secara fizikal dan tolak dari inventori akhir yang dianggarkan untuk mendapatkan persediaan yang hilang. Untuk meneruskan contoh, jika jumlah inventori fizikal menunjukkan inventori bernilai $ 400,000, inventori yang hilang sama dengan $ 1.3 juta ($ 1.7 juta - $ 400.000).