Kepentingan Latihan & Pembangunan dalam Industri Perhotelan

Industri perhotelan menggunakan tenaga kerja yang pelbagai, yang merangkumi pelbagai jawatan yang mungkin atau mungkin tidak mempunyai komponen pendidikan yang kuat. Pelayan, kakitangan pembersihan dan pelayan restoran mempunyai keperluan yang berbeza daripada kerani daftar masuk, penyedia pekerja rencam dan pengurus. Namun, seluruh tenaga kerja adalah cerminan budaya perhotelan hotel, itulah sebabnya setiap orang perlu dilatih dari atas ke bawah mengenai nilai dan piawaian tertentu.

Budaya Syarikat

Setiap syarikat perhotelan mempunyai cara tersendiri untuk melakukan sesuatu. Anda mungkin ingat hotel tertentu kerana coklat yang sengaja ditinggalkan pembantu rumah berbudi bahasa di bantal anda. Jalur pelayaran mungkin selalu membuat monyet tuala yang duduk di atas katil untuk menyambut anda. Hotel tropika mungkin akan memberi salam pada saat anda tiba.

Ini semua komponen budaya korporat yang dirancang untuk meningkatkan pengalaman para tetamu. Latihan di setiap lokasi membantu memastikan bahawa setiap orang akan mempunyai pengalaman yang konsisten.

Latihan juga penting untuk mempunyai konsistensi di antara kakitangan di rantai yang lebih besar. Dari cara bantal dibentuk hingga bagaimana lobi dirancang untuk kemudahan atau bersantai, rantai perlu mencerminkan budaya yang sama, walaupun dengan beberapa penyesuaian. Oleh itu, jika seseorang tinggal di Hilton di Honolulu, San Francisco, Seattle, Juneau, New York, Atlanta, Washington, DC, Denver atau Dallas, semestinya ada konsistensi bagaimana kakitangan hospitaliti bertindak dan bagaimana mereka melakukan sesuatu.

Membangunkan dan Melatih Bakat

Sebilangan besar pekerja hospitaliti bermula di peringkat kemasukan dan bekerja ke tahap pekerjaan yang lebih tinggi. Apabila syarikat meluangkan masa untuk melatih orang, lebih mudah untuk mengenali bakat yang dapat dikembangkan untuk jawatan pengurusan yang lebih tinggi.

Latihan untuk industri perhotelan adalah pelbagai. Kemahiran asas merangkumi komunikasi dan cara untuk berinteraksi dengan tetamu hotel. Ini juga melibatkan latihan kerja berpasukan dan latihan kepelbagaian, kerana staf dianggap sebagai satu unit oleh para tamu. Belajar untuk bekerjasama dengan orang-orang dari pelbagai latar belakang adalah mustahak kerana kakitangan tidak pernah mengetahui latar belakang tetamu tertentu. Namun pengalaman tetamu harus sama untuk semua orang.

Penyelesaian Masalah dan Perkhidmatan

Perkhidmatan hebat yang membawa kepada pengalaman luar biasa adalah matlamat industri perhotelan. Ini adalah sesuatu yang perlu dikembangkan oleh para pemimpin hospitaliti. Kesalahan berlaku; ia adalah sebahagian daripada kehidupan. Sebagai contoh, jika tetamu telah diberikan tempahan yang salah dan masalahnya tidak diselesaikan dengan cara yang ramah dan positif, tetamu tidak akan mendapat pengalaman yang menggembirakan. Tujuannya adalah untuk menyelesaikan masalah sehingga tetamu merasa puas dengan jalan keluarnya dan bahawa dia ingin meneruskan penginapannya sehingga idealnya, dia ingin kembali.

Keselamatan

Sekiranya terdapat bahaya di hotel, para tetamu meminta kakitangan untuk mengarahkannya. Lagipun, kakitangan mengetahui keadaan tanah, sedangkan para tetamu berada di wilayah yang tidak dikenali. Kakitangan harus dilatih mengenai asas-asas keselamatan, dengan banyak yang mempunyai kemampuan untuk melakukan pertolongan cemas dan CPR jika perlu. Industri perhotelan juga harus mempersiapkan staf, dan mengembangkan rancangan sekiranya berlaku bencana alam dan potensi kegiatan pengganas. Ini sangat penting, kerana jika kakitangan tidak tahu apa yang harus dilakukan, kekacauan akan timbul, kerana orang panik ketika mereka berusaha menentukan tindakan terbaik.