Cara Menetapkan Harga Katering

Menjalankan syarikat katering memerlukan banyak bahagian yang bergerak - mengangkut makanan dan peralatan dapur, menentukan kuantiti makanan yang diperlukan, dan mengatur dan meruntuhkan. Setiap acara adalah unik, tetapi satu faktor tetap konsisten dalam strategi penentuan harga katering: penambahan makanan.

Anda mungkin menghargai hidangan yang anda sajikan dengan harga sekitar $ 20 setiap pinggan, yang bermaksud anda boleh - dan mungkin juga - harganya pada harga $ 40 setiap satu. Peningkatan makanan diharapkan dan diperlukan di dunia katering untuk menampung perbelanjaan operasi, yang mana banyak, jadi jangan merasa terlalu buruk kerana berpotensi menggandakan nilai tetap per piring, yang merupakan kos bahan dan tenaga kerja.

Katering adalah lebih daripada sekadar makanan dan memasak, dan tanda harga menunjukkan itu. Berikut adalah beberapa faktor harga lain yang perlu dipertimbangkan:

Tentukan Jenis Perkhidmatan

Apakah peristiwa yang dimaksudkan? Adakah ia memerlukan makan malam gaya bufet tidak formal, atau memerlukan perkhidmatan meja? Bufet disajikan dengan harga yang lebih rendah kerana ini bermaksud lebih sedikit kerja dan lebih sedikit tangan. Perkhidmatan meja, sebaliknya, memerlukan pelayan berpengalaman di atas peralatan, bahan dan tenaga kerja biasa, jadi anda akan menaikkan harga untuk jenis perkhidmatan tersebut.

Kenaikan Harga Bermusim

Majlis perkahwinan luar pada bulan Ogos mungkin memerlukan khemah atau kanopi sandaran sekiranya cuaca berubah menjadi tidak dijangka menjadi lebih buruk. Itu perbelanjaan tambahan untuk anda dan tanda harga yang lebih tinggi untuk pelanggan anda. Acara semasa cuti mungkin menjadikan perkhidmatan anda mendapat permintaan yang lebih tinggi dan berpotensi menaikkan upah untuk pelayan anda, sekali lagi menghasilkan harga yang lebih tinggi untuk pelanggan anda.

Lihat kalendar untuk mengetahui ramalan cuaca dan percutian, dan menilai bagaimana perkara itu boleh mempengaruhi harga perkhidmatan anda.

Rancang untuk Tetamu Tambahan

Anda tahu bagaimana keadaannya - Bibi Myrtle tidak seharusnya membawa tambah satu, tetapi dia melakukannya. Sepupu pelik kedua di sebelah ayah juga tidak diundang, tapi dia dia. Untuk memainkannya dengan selamat dan pintar, katering selalu membuat makanan tambahan. Walaupun sebahagiannya akan digunakan dengan baik, ada yang pasti akan menuju ke kompos.

Rancang untuk menyediakan makanan 10 peratus lebih banyak daripada yang anda minta, dan bergantung pada markup anda untuk menutupnya. Jika tidak, anda hanya akan mempunyai pinggan tambahan yang mengaut margin keuntungan anda.

Pemasaran, Pemasaran, Pemasaran

Caterers dapat melakukannya dengan baik dari mulut ke mulut, serta bekerjasama dengan tempat dan perancang acara, tetapi anda masih menjalankan perniagaan, dan anda masih harus memasarkannya - dan itu bermaksud membuat gambar.

Gambar ini mempengaruhi harga anda. Sekiranya anda menggambarkan syarikat katering anda sebagai sesuatu yang sangat ekonomik, anda harus harga lebih rendah daripada persaingan. Sekiranya anda mempercayai kualiti makanan anda, anda boleh menambah pinggan tersebut melebihi 200 peratus dari harga tetapnya. Itu semua bergantung pada gambar anda yang dipasarkan dan seberapa baik anda menjayakannya.