Memulakan Perniagaan Mencuci Kereta Sendiri

Anda perlu mempertimbangkan beberapa faktor semasa memulakan perniagaan mencuci kereta sendiri, terutamanya jenis mencuci kereta itu sendiri. Perkhidmatan layan diri, mencuci tangan, automatik, mudah alih atau beberapa kombinasi semuanya boleh menjadi pilihan yang baik, tetapi mereka mesti diteliti dengan teliti dan berharga untuk kepraktisan, potensi keuntungan dan pulangan pelaburan.

 1. Menjalankan Penyelidikan Pasaran

 2. Lakukan penyelidikan pasaran tempatan di kawasan anda untuk menentukan daya maju mencuci kereta yang menguntungkan dan jenis perkhidmatan yang ditawarkan. Pertimbangkan demografi kawasan, persaingan, keadaan cuaca rata-rata dan faktor lain. Pencucian kereta bergerak dan mencuci tangan memerlukan pelaburan dimuka yang lebih kecil dalam peralatan, tetapi kos buruh yang berterusan mesti dipertimbangkan.

 3. Pencucian layan diri dan automatik memerlukan lebih sedikit tenaga kerja, tetapi kos mesin dan harta tanah di muka boleh tinggi. Pertimbangkan untuk menyewa firma penyelidikan pasaran atau perunding perniagaan untuk memandu anda menjalankan tugas ini dan memberi nasihat mengenai pilihan anda.

 4. Hubungi Pembekal Peralatan

 5. Hubungi peralatan mencuci kereta dan pengedar bekalan dan minta maklumat mengenai spesifikasi dan harga. Pengedar anda akan menjadi sumber pengetahuan yang sangat baik mengenai apa yang diperlukan untuk memulakan mencuci kereta baru anda.

 6. Buat Rancangan Perniagaan

 7. Buat rancangan perniagaan mencuci kereta berdasarkan kajian pasaran dan pilihan peralatan anda yang merangkumi semua aspek perniagaan. Rancangan perniagaan akan diperlukan semasa memohon pembiayaan, dan anda mungkin ingin menyewa perunding perniagaan untuk tugas ini. Sebagai alternatif, anda boleh melayari laman web Pentadbiran Perniagaan Kecil AS atau SCORE untuk rancangan perniagaan dan maklumat permulaan lain (Lihat sumber).

 8. Tentukan Struktur Perniagaan

 9. Tentukan struktur perniagaan untuk perniagaan mencuci kereta anda. Anda boleh beroperasi sebagai pemilik tunggal, syarikat, perkongsian atau syarikat berhad. Peguam anda, SBA, SCORE atau perunding perniagaan akan memberikan maklumat mengenai struktur yang sesuai untuk situasi perniagaan dan peribadi anda. Kertas kerja untuk struktur perniagaan anda tersedia dengan melayari laman web peraturan perniagaan negeri anda.

 10. Memohon Pembiayaan

 11. Memohon pembiayaan yang mencukupi untuk pembelian, pajakan atau penyewaan bangunan, kenderaan, perbelanjaan permulaan, peralatan, bekalan dan modal operasi anda melalui bank atau SBA anda.

 12. Cari Ruang Kerja

 13. Cari bangunan atau ruang kerja yang akan menyediakan kemudahan dan keperluan ruang yang diperlukan untuk mencuci kereta. Sekiranya anda menjalankan perniagaan bergerak, cari kenderaan yang sesuai yang cukup besar untuk memegang dan mengangkut peralatan mudah alih anda.

 14. Dapatkan semua Lesen

 15. Dapatkan semua izin perniagaan tempatan yang diperlukan, variasi pengezonan, pemeriksaan persekitaran dan keselamatan (jika berkenaan), sijil pendaftaran cukai negeri, nombor pengenalan cukai persekutuan dan Nombor Pengenalan Majikan dari Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri jika mengambil pekerja.

 16. Beli Peralatan dan Bekalan

 17. Beli peralatan dan bekalan dan bersihkan cuci kereta anda.

 18. Insurans Liabiliti Pembelian

 19. Beli insurans liabiliti perniagaan dari ejen insurans tempatan anda.

 20. Menggaji Anggota Kakitangan

 21. Sebelum anda boleh membuka basuh kereta, anda perlu mengambil beberapa kakitangan. Anda perlu memutuskan sama ada anda bersedia melatih pekerja baru, atau adakah anda lebih suka mengambil pekerja yang mempunyai pengalaman bekerja dalam perniagaan. Gunakan maklumat ini untuk membuat iklan pekerjaan untuk ditempatkan di koran tempatan anda. Anda juga boleh memasang tanda "Bantuan Dikehendaki" di hadapan cuci kereta.

 22. Jadikan Pemasaran sebagai Keutamaan

 23. Agar cucian kereta baru anda berjaya, anda perlu melaksanakan rancangan pemasaran. Ini mesti merangkumi iklan fizikal dan risalah yang diedarkan di sekitar bandar dan iklan digital di pelbagai saluran media sosial. Anda mungkin ingin memberikan pelanggan potongan harga pertama atau mengadakan peraduan untuk mencuci secara percuma dengan memberi kemasukan kepada pelanggan kerana menyukai halaman perniagaan anda, berkongsi catatan peraduan anda atau terlibat dengan salah satu siaran sebelumnya.

 24. Perkara yang Anda Perlu

  • Penyelidikan pasaran

  • Rancangan perniagaan

  • Bangunan atau kenderaan

  • Kewangan

  • Izin perniagaan, lesen dan pendaftaran cukai

  • Peralatan dan bekalan

  • Insurans

  Petua

  Pertimbangkan francais jika anda baru dalam perniagaan, atau menginginkan operasi turnkey. Francais dapat menyediakan segala-galanya dari latihan, penyelidikan pasaran dan perancangan perniagaan, pemilihan dan pembinaan lokasi, mesin, bekalan dan sokongan berterusan dengan bayaran awal dan peratusan royalti penjualan bulanan.

  Sekiranya anda merancang untuk membuka operasi mencuci telefon bimbit atau tangan, latihan disyorkan dan tersedia dari banyak pengedar bekalan cuci kereta. Latihan akan membolehkan anda mempelajari perniagaan dan teknik mencuci dan memperincikan kenderaan yang praktikal dan terbukti.

  Amaran

  Mencuci tangan dan mudah alih memerlukan tahap kecergasan fizikal dan stamina, jadi pastikan anda berjaya.

  Pencucian kereta dari semua jenis boleh dikenakan sekatan persekitaran dan prosedur operasi di kawasan anda. Hubungi pejabat lapangan Badan Perlindungan Alam Sekitar tempatan anda untuk maklumat mengenai saliran dan penggunaan bahan kimia. Kegagalan berbuat demikian boleh menyebabkan denda dan hukuman jenayah yang serius.