Ikon Keperluan Keselamatan Microsoft Tidak Muncul di Baki Sistem

Ikon dulang sistem untuk Microsoft Security Essentials membolehkan akses mudah ke antara muka pengguna aplikasi anti-virus di Windows 7, Windows Vista dan Windows XP. Sekiranya ikon tidak muncul di baki sistem, itu mungkin bermaksud ikon itu disembunyikan, atau bug dalam program ini menghalang ikon itu muncul. Kekurangan ikon ini juga boleh bermakna Security Essentials tidak berfungsi, namun membiarkan anda tanpa perlindungan virus.

1

Klik kanan bahagian kosong bar tugas dan pilih "Properties" untuk membuka tetingkap tetapan bar tugas.

2

Klik butang "Sesuaikan" jika anda menggunakan Windows 7 atau Windows XP. Di Windows Vista, pertama klik tab "Kawasan Pemberitahuan", dan kemudian klik butang "Sesuaikan".

3

Cari "Keperluan Keselamatan Microsoft" dalam senarai, dan kemudian ubah tetapannya di menu lungsur ke "Tunjukkan Ikon dan Pemberitahuan," "Tunjukkan Semua" atau "Tunjukkan," bergantung pada versi Windows anda. Klik "OK" untuk menyimpan perubahan. Sekiranya Security Essentials tidak disenaraikan, selesaikan langkah seterusnya untuk menyelesaikan masalah lebih lanjut.

Penyelesaian masalah

1

Ketahui sama ada Security Essentials benar-benar berjalan. Klik kanan kawasan kosong bar tugas dan pilih "Pengurus Tugas." Klik tab "Proses", dan kemudian periksa untuk melihat apakah "msseces.exe" disenaraikan. Sekiranya fail tidak disenaraikan, maka Essentials Keselamatan tidak berjalan, dan pilihan terbaik anda adalah memasang semula versi Essentials Keselamatan terbaru dari laman web Microsoft (pautan di Sumber). Sekiranya Security Essential berjalan, maka masalah dengan ikon mungkin terletak pada bug yang diketahui yang dapat anda perbaiki dengan pengeditan mudah ke fail registri Windows.

2

Buka Editor Pendaftaran. Tekan "Windows-R" pada papan kekunci untuk memunculkan kotak dialog Jalankan, ketik "regedit" tanpa tanda petik, dan tekan "Enter." Semasa berada di Registry Editor, jangan buat perubahan kecuali yang ada di langkah seterusnya, jika tidak, anda boleh menyebabkan Windows berhenti berfungsi.

3

Buka folder "HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Run".

4

Buka folder "HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Run".

5

Klik dua kali "MSSE" di panel kanan, dan kemudian tambahkan tanda petik di sekitar "C: \ Program Files \ Microsoft Security Essentials \ msseces.exe" di kotak dialog timbul.

6

Klik "OK" dan tutup Registry Editor. Mulakan semula komputer anda untuk menerapkan perubahan.