Penentangan terhadap Perubahan dalam Struktur & Budaya Organisasi

Perubahan tidak dapat dielakkan dalam suasana perniagaan. Keperluan pelanggan anda mungkin berubah, yang mengakibatkan syarikat anda mengubah keutamaan atau menawarkan produk baru. Untuk meningkatkan keuntungan, organisasi anda mungkin perlu menyusun semula atau membangunkan semula organisasi syarikat. Perubahan budaya diperlukan dari semasa ke semasa untuk terus mengikuti dan memenuhi keperluan pekerja anda. Semasa perubahan ini, anda mungkin mendapat tentangan daripada pekerja.

Mengenal pasti Sebab-sebab Penentangan

Dari perspektif pekerja, perubahan boleh dilihat sebagai perkara negatif. Akibatnya, perniagaan mungkin akan mendapat tekanan daripada pekerja ketika mereka berusaha untuk melaksanakan perubahan struktur dan budaya dalam organisasi. Sekiranya anda melihat penolakan tingkah laku organisasi terhadap perubahan, penting untuk menyelidiki mengapa ini berlaku. Menurut Management is a Journey, salah satu sebab utama orang menentang perubahan di tempat kerja adalah kerana mereka takut kehilangan pekerjaan. Ketika menghadapi perubahan struktur, pekerja bimbang peranan mereka dalam bahaya.

Sebab lain untuk menolak perubahan adalah ketakutan terhadap perkara yang tidak diketahui. Selalunya, perniagaan kurang menyampaikan jenis perubahan yang mereka buat sehingga pekerja tidak mempunyai perincian yang mencukupi. Ini menyebabkan pekerja risau akan tempat mereka dalam organisasi. Tidak mempercayai eksekutif perniagaan adalah motif lain untuk menolak perubahan. Pekerja mungkin tidak merasakan bahawa kepemimpinan syarikat mempunyai kepentingan terbaik, atau mereka mungkin tidak yakin dengan kemampuan pengurus untuk membuat perubahan yang tepat.

Kadang kala, pekerja tidak menolak perubahan itu sendiri, tetapi cara perubahan dilakukan. Sekiranya perniagaan tidak berkomunikasi secara terbuka dengan pasukan mereka atau tidak berunding dengan mereka mengenai perubahan struktur dan budaya, pekerja mungkin menolak idea baru. Penting untuk mendapatkan pembelian daripada orang penting dalam organisasi untuk membuat perubahan besar dengan berkesan.

Memahami Jenis-Jenis Penentangan terhadap Perubahan

Menurut laman web pembelajaran perniagaan Toppr, terdapat tiga jenis ketahanan terhadap perubahan: logik, psikologi dan sosiologi. Penting untuk mengenal pasti jenis tolakan yang anda terima untuk menentukan bagaimana anda dapat melaksanakan perubahan struktur dan budaya yang anda perlukan di dalam syarikat tanpa menghadapi pekerja yang tidak berpuas hati.

Rintangan logik berkaitan dengan masa. Selalunya, memerlukan minggu, bulan atau tahun untuk membiasakan diri dengan perubahan. Apa yang kelihatan seperti perlawanan sebenarnya adalah proses yang dilalui oleh pekerja untuk menampung perubahan yang mereka alami di tempat kerja. Rintangan psikologi berkaitan dengan faktor mental, seperti takut tidak diketahui atau mempunyai perselisihan dengan pihak pengurusan. Ini dapat mewarnai cara reaksi orang terhadap perubahan. Ketahanan sosiologi berkaitan dengan nilai bersama yang dikongsi pekerja dengan kumpulan tertentu. Sekiranya perubahan tersebut tidak sesuai dengan kumpulan tersebut, mereka mungkin akan menolaknya. Sebagai contoh, anggota jabatan tertentu dapat melawan perubahan tersebut kerana tekanan rakan sebaya.

Mengatasi Rintangan di Tempat Kerja

Apabila anda memahami dinamika ketahanan terhadap perubahan, anda dapat mengembangkan strategi untuk mengatasi tekanan balik, menurut Harvard Business Review. Sangat penting untuk membantu pekerja memahami mengapa perubahan itu diperlukan dan bagaimana ia akan memberi manfaat kepada mereka. Laman web HR Paycor mengesyorkan untuk berkomunikasi lebih awal dan kerap agar perubahan mendadak tidak membutakan pekerja. Penting untuk berkongsi maklumat melalui pelbagai media formal dan tidak rasmi, seperti dewan bandar syarikat, buletin e-mel dan mesyuarat jabatan yang lebih kecil. Dengan cara ini, pekerja mendengar mesej itu berkali-kali dan boleh mengemukakan soalan di mana mereka merasa selesa.

Paycor menyarankan untuk melaksanakan perubahan secara perlahan dalam beberapa peringkat dan bukannya sekaligus untuk mengatasi tentangan daripada pekerja. Langkah bertahap membantu pekerja merasa lebih selesa dan mencerna perubahan struktur dan budaya. Melalui semua itu, sangat penting untuk mengambil maklum balas dari setiap peringkat organisasi dan menunjukkan kepada pekerja bahawa anda mendengar kebimbangan mereka.