Faktor yang Boleh Menyebabkan Perubahan dalam Organisasi

Banyak faktor yang menyebabkan perubahan dalam organisasi. Penting untuk menyedari bahawa perubahan bukan sahaja OK, tetapi juga mustahak. Organisasi terbaik membuat struktur dan membina proses yang mendorong perubahan. Berikut adalah beberapa jenis perubahan penting yang harus dibenarkan oleh setiap organisasi dan harus merangkumi struktur dan proses yang menyebabkan dan mendorong perubahan tersebut.

Perubahan adalah Perlu

Kebenaran di kalangan perunding pengurusan dan pemimpin perniagaan adalah perubahan yang hampir berterusan dalam organisasi perniagaan - bukan sahaja perniagaan itu berjaya - tetapi juga bertahan. Banyak syarikat hebat yang pernah menjadi inovator dan pemimpin di pasaran mereka kemudian gagal, kerana pada satu ketika, mereka gagal menyesuaikan diri. Antara perniagaan ini ialah Blockbuster Entertainment Inc., Pan American World Airways dan Polaroid Corporation.

Blockbuster dan Netflix

Jika dilihat semula, kegagalan perniagaan-perniagaan yang begitu hebat ini mungkin kelihatan sangat mengejutkan. Model perniagaan Blockbuster mengenai pengedaran fizikal filem dan video hiburan memerlukan pelanggan untuk pergi ke titik pengedaran, menjalani proses kredit secara praktikal dari awal dan kemudian pergi ke repot mengembalikan video setelah menontonnya. Model perniagaan Netflix memerlukan satu proses pendaftaran dan pembayaran ACH, yang memberi pengguna akses ke perpustakaan hiburan yang jauh lebih luas - dan dengan kos yang jauh lebih rendah. Tetapi ketika Netflix menawarkan untuk membeli Blockbuster - yang pada masa itu merupakan syarikat yang lebih besar - Blockbuster menolaknya dan kemudian memberikan perkhidmatan baru yang sesuai dengan Netflix.

Mengapa Syarikat dan Pekerja Menentang Perubahan

Sebenarnya, banyak masa, banyak perniagaan akan gagal untuk bertindak balas terhadap perubahan yang diperlukan. Beberapa kajian mengesahkan bahawa organisasi menentang perubahan dan gagal menanggapi keperluan perubahan sekitar 60 hingga 70 peratus masa.

Walaupun terdapat banyak sebab yang menyumbang untuk kegagalan ini, artikel Harvard Business Review mengenai fenomena penentangan terhadap perubahan yang diperlukan menyatakan bahawa perubahan bermula dengan kegagalan organisasi dalaman untuk menormalkan perubahan - untuk menjadikannya wajar secara institusi untuk memimpin perubahan - dan kemudian menyediakan mekanisme dalaman untuk memudahkannya.

Faktor penting pertama untuk memimpin perubahan organisasi adalah dengan menubuhkan struktur institusi dalaman yang mengesahkan, menyokong dan memimpin perubahan. Faktor penting kedua, yang timbul dari yang pertama, adalah mengikat sumber syarikat untuk melakukan inovasi.

Keluar Sosial Memimpin Perubahan

Syarikat yang berjaya mempunyai budaya yang menumpukan pada peluang. Syarikat tidak dapat bertindak balas terhadap perubahan yang diperlukan sekiranya tumpuan mereka lebih utama. Selalunya, walaupun tidak secara eksklusif, ini melihat perubahan sosial dan teknologi dan mempunyai komitmen responsif terhadap inovasi, bermula dengan CEO.

Elon Musk telah mengasaskan, telah menjadi CEO dan telah menjadi inovator utama dalam rangkaian syarikat berjaya yang belum pernah terjadi sebelumnya: Solar City, Tesla, SpaceX dan The Boring Company. Kejayaan setiap syarikat berasal dari pengiktirafan awal Musk terhadap teknologi baru yang memungkinkan peluang perniagaan baru.

Begitu juga, Jeff Bezos Amazon memahami sejak awal bahawa internet memungkinkan sebuah syarikat menjadi "kedai segala-galanya." Borders Group Inc., yang berjaya menjual buku dan beberapa barang yang berkaitan, gagal kerana menumpukan perhatian pada pengembangan perniagaannya yang ada, dan tidak menyedari bahawa ia tidak mungkin dapat bersaing dengan visi Bezos yang luas untuk sebuah syarikat dengan jangkauan produk sebagai selebar dan seluas Amazon itu sendiri. Sebagai gantinya, Borders menggunakan pengedaran berasaskan digital dan dalam taliannya ke Amazon sehingga dapat menumpukan perhatian untuk membina jenama Borders yang ada dengan model perniagaan berdasarkan buku yang ada di kedai ketika ini.

Syarikat yang berjaya memimpin perubahan dengan memfokuskan bukan hanya pada pengurusan model perniagaan semasa, tetapi juga pada perubahan sosial dan teknologi di luar syarikat, dan kemudian dengan cepat menanggapi peluang baru yang diizinkan oleh perubahan luaran ini.

Kegagalan sebagai Rangsangan

Syarikat-syarikat yang mati bertindak balas terhadap kegagalan dengan rasa malu, yang melumpuhkan inovasi dan membuat pengurusan menjadi malu dan tidak bertekad.

Syarikat yang berjaya bertindak balas terhadap kegagalan sebagai peluang untuk perubahan . BF Skinner, ahli psikologi tingkah laku yang hebat, sering memberi komen bahawa kegagalan sangat berharga kerana menunjukkan apa yang tidak berkesan. Sebaik sahaja penyebab yang mendasari kegagalan dilihat sebagai petunjuk untuk menolong cara yang lebih baik, maka kegagalan merangsang perubahan.

Steve Jobs dan Apple

Oleh kebanyakan akaun, Steve Jobs adalah seorang penglihatan yang cemerlang dan seorang bos yang menuntut secara tidak masuk akal yang tidak peduli untuk berteman. Setelah Jobs dikeluarkan dari Apple pada tahun 1985, perniagaan tersebut mulai gagal - dan pada saat Jobs direkrut semula pada tahun 1997 - Apple berada di tahap kemuflisan. Setelah Jobs kembali, syarikat itu hidup semula dan akhirnya menjadi syarikat terbesar di dunia. Kejayaan itu penting disebabkan oleh Jobs, tetapi dewan Apple berhak mendapat banyak penghargaan kerana menyedari bahawa memecat Jobs adalah bencana tetapi kemudian dewan dengan berani membalikkan arah dan merekrut kembali Jobs.

Perjalanan Henry Ford

Henry Ford, juga orang yang tidak menyenangkan dalam banyak cara, memulakan dua syarikat pembuatan kenderaan yang gagal sebelum dia mempertimbangkan semula prosesnya dan kemudian mengembangkan proses pemasangan yang mengurangkan keperluan pekerja mahir, yang mengurangkan biaya dan mempercepat pembuatan, yang meningkat jualan.

Beberapa Strategi Perubahan Penting Yang Lain

Berikut adalah beberapa faktor penting lain yang mendorong perubahan dalam organisasi perniagaan. Dalam satu cara atau yang lain, masing-masing berkaitan dengan salah satu daripada tiga faktor perubahan utama yang dinyatakan di atas:

  • Krisis. Apabila perkara buruk berlaku, mereka memerlukan semua jenis perubahan. 9-11 adalah peristiwa mengerikan yang memerlukan industri penerbangan dan perkhidmatan kewangan berubah dengan cepat. Syarikat-syarikat yang bertindak balas terhadap perubahan berjaya.

  • Tekanan : Syarikat berkembang apabila mereka bertindak balas terhadap tekanan dalaman atau luaran secara proaktif. Uber mempunyai beberapa masalah pengurusan dan hubungan masyarakat yang utama, tetapi telah berubah sebagai tindak balas. Syarikat teksi yang tidak menanggapi tekanan model perniagaan baru Uber telah menderita.

  • Teknologi Baru : Syarikat yang menggunakan teknologi baru berjaya; syarikat yang bertindak balas dengan perlahan atau menolak, secara amnya tidak. Polaroid, yang pernah menjadi pemimpin inovatif dalam teknologi foto, menentang tekanan yang ditimbulkan oleh teknologi foto digital pada syarikat itu, dan akhirnya Polaroid gagal. Snapchat tidak memiliki kemajuan teknologi yang hebat dalam persaingan, tetapi ia melihat lebih awal daripada kebanyakan syarikat yang melakukan fotografi demokrasi internet.

  • Penggabungan dan Perolehan. Bagaimana syarikat bertindak balas terhadap penggabungan atau pemerolehan baru sangat penting. Syarikat yang berjaya menggabungkan model kepimpinan dalaman, model perniagaan dan budaya yang berbeza akan maju. Mereka yang tidak mungkin gagal. Walt Disney dan Pixar adalah syarikat filem bebas dengan budaya dalaman yang kuat; dalam hampir semua cara, mereka tidak serupa. Tetapi kepemimpinan yang kuat menuntut penggabungan kedua syarikat yang berjaya, yang menyebabkan rentetan kejayaan box office yang besar, dimulai dengan Toy Story. Pertembungan budaya dan perang turf yang menyusul penggabungan AOL dan Time Warner menyebabkan prestasi rendah dan akhirnya pemisahan kedua syarikat setelah mengalami kerugian yang berkaitan dengan penggabungan.