Apakah jangka hayat Paten?

Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS memberikan hak paten yang memberikan hak eksklusif kepada pencipta, termasuk mengecualikan orang lain daripada menggunakan penemuan itu dengan cara apa pun di Amerika Syarikat atau dari mengimport penemuan itu ke Amerika Syarikat. USPTO memberikan tiga jenis paten asas - paten utiliti, paten reka bentuk dan paten kilang - masing-masing mempunyai syarat yang berbeza, dari 14 hingga 20 tahun, dan syarat penyelenggaraan. USPTO juga memberikan hak paten sementara selama 12 bulan untuk pencipta yang tidak bersedia untuk mengemukakan permohonan paten biasa.

Paten Utiliti

Pencipta yang membuat "proses baru, berguna, mesin, pembuatan, atau komposisi bahan, atau penambahbaikan baru dan berguna" boleh mengemukakan permohonan kepada USPTO untuk mendapatkan hak paten, juga disebut sebagai Aplikasi Tidak Sementara untuk Paten. Hayat paten utiliti adalah 20 tahun dari tarikh permohonan diajukan. Setelah paten utiliti diberikan, pencipta mesti membayar yuran penyelenggaraan jangka masa kepada USPTO untuk memastikan paten tersebut tetap berlaku. Bayaran mesti dibayar pada 3-1 / 2, 7-1 / 2 dan 11-1 / 2 tahun dari tarikh paten utiliti diberikan atau paten akan tamat. Tempoh tenggang selama enam bulan diberikan untuk pembayaran yuran lewat, tetapi bayaran tambahan akan ditambah.

Paten Reka Bentuk

Paten reka bentuk diberikan untuk "reka bentuk hiasan baru dan tidak jelas" untuk produk pembuatan. Paten ini hanya untuk penampilan produk dan tidak merangkumi aspek struktur atau fungsi produk. Hayat paten reka bentuk adalah 14 tahun dari tarikh ia diberikan. Tidak seperti paten utiliti, paten reka bentuk tidak memerlukan pembayaran sebarang kos penyelenggaraan untuk mengekalkannya.

Paten loji

Paten tanaman diberikan kepada penemu yang mencipta atau menemui dan menghasilkan semula pelbagai jenis tanaman yang baru dan berbeza - tidak termasuk tanaman atau tanaman yang dibiakkan umbi yang tidak dikultivasi. Jangka hayat paten kilang adalah 20 tahun dari tarikh permohonan paten diajukan ke USPTO. Ini adalah satu-satunya jenis permohonan paten yang tidak dapat diajukan secara elektronik kerana syarat untuk menyerahkan gambar berwarna dari spesimen tanaman yang disiapkan secara artistik dan kompeten.

Paten Sementara

Pada tahun 1995, USPTO memperkenalkan aplikasi "paten sementara" untuk memberi peluang kepada penemu untuk mengajukan aplikasi berbiaya rendah yang tidak memerlukan formalitas permohonan paten biasa. Manfaat paten sementara adalah bahawa ia membenarkan penemu untuk menggunakan istilah "Patent Pending" pada produk yang sebelum tahun 1995 hanya dapat digunakan jika permohonan paten biasa sebenarnya masih belum selesai. Paten sementara berlangsung selama 12 bulan dan tidak dapat diperpanjang. Untuk mendapatkan faedah maksimum dari paten sementara, pencipta harus mengemukakan paten biasa sebelum akhir tempoh 12 bulan paten sementara. Dengan berbuat demikian, penemu dengan berkesan memperpanjang tempoh patennya dengan 12 bulan.