Apakah Perbezaan Antara Ekuiti Pekerja & Ekuiti Pasukan?

Ekuiti pekerja dan ekuiti pasukan berbeza kerana ekuiti pasukan merujuk kepada bahagian pemilikan pengasas syarikat. Ekuiti pekerja tidak semestinya melibatkan pengasas syarikat, walaupun kadangkala dikeluarkan bersama dengan ekuiti pengasas semasa tempoh permulaan syarikat.

Ekuiti Pasukan

Ekuiti pasukan merujuk kepada pembahagian pemilikan, atau ekuiti, yang diterima oleh pengasas permulaan. Noam Wasserman dan Thomas F. Hellman melaporkan bahawa satu pertiga daripada syarikat pemula membahagi ekuiti pengasas. Banyak faktor mempengaruhi bagaimana ekuiti pasukan dibahagikan. Sebagai contoh, jika seorang pengasas memberikan idea untuk syarikat itu atau mengumpulkan lebih banyak modal daripada pengasas lain, kemungkinan pengasas akan mendapat bahagian yang lebih besar. Sebagai contoh, Bill Gates dan Paul Allen, pengasas Microsoft, memutuskan bahawa Bill Gates akan menerima peratusan ekuiti pasukan yang lebih besar daripada Paul Allen ketika syarikat itu ditubuhkan.

Ekuiti Pekerja

Pekerja dikeluarkan pelbagai jenis ekuiti, atau stok, bergantung pada bila mereka menyertai syarikat dan daftar yang mereka mainkan. Salah satu jenis ekuiti pekerja adalah stok terhad, yang biasanya dikeluarkan kepada pekerja yang hadir semasa permulaan atau yang merupakan eksekutif kanan. Jenis ekuiti pekerja yang paling biasa adalah pilihan. Jenis ekuiti ini juga dikeluarkan secara umum semasa tempoh permulaan syarikat. Istilah "opsyen" adalah penting, kerana jenis ekuiti ini memberikan hak kepada pekerja yang berkelayakan untuk membeli saham masa depan dalam syarikat dengan harga yang ditetapkan.

Peratusan

Peratusan ekuiti pekerja berbeza-beza dari wilayah ke wilayah dan perniagaan ke perniagaan. Di wilayah di mana budaya pemula mempunyai sejarah yang panjang dan maju, pekerja biasanya dapat mengharapkan saham pemilikan yang lebih tinggi, menurut kapitalis teroka, Fred Wilson. Secara amnya, jika pengasas syarikat banyak terlibat dalam pengurusan harian syarikat, ekuiti pekerja akan kurang, kira-kira sekitar 10 peratus. Walau bagaimanapun, jika pengasas tidak mempunyai banyak kaitan dengan operasi harian, saham ekuiti pekerja biasanya lebih tinggi.

Pertimbangan

Faktor lain mempengaruhi pembahagian ekuiti pasukan. Sebagai contoh, selalunya apabila pengasas adalah ahli keluarga atau yang berkaitan, ekuiti pasukan dibahagi sama rata. Faktor lain yang mempengaruhi pembahagian ekuiti pasukan termasuk umur, pengaruh, pendidikan, pengalaman kerja dan hubungan dalam komuniti perniagaan.