Perancangan & Strategi Pemasaran Makro & Mikro

Pemasaran memainkan peranan penting dalam perniagaan apa pun. Ini digunakan untuk menciptakan kesadaran jenama, memupuk prospek, mengubah prospek menjadi pelanggan dan membangun kesetiaan jenama. Walaupun terdapat banyak teori pemasaran yang dapat dilaksanakan oleh perniagaan untuk membuat strategi mereka, dua sudut adalah umum: pemasaran makro dan pemasaran mikro. Walaupun mendekati pemasaran secara berbeza, kedua-dua teori ini bekerjasama untuk membantu perniagaan mencapai objektif pemasaran mereka.

Meneliti Faktor Luaran Dengan Pemasaran Makro

Pemasaran makro mengkaji faktor luaran yang mempengaruhi perniagaan. Pendekatan pemasaran ini luas dan mempertimbangkan persimpangan masyarakat dan perniagaan. Organisasi yang menggunakan pemasaran makro memeriksa elemen seperti proses pembuatan dan pengeluaran atau corak pembelian jenis pengguna tertentu.

Matlamat pemasaran makro adalah untuk memahami bagaimana pemasaran dan masyarakat berinteraksi untuk belajar bagaimana mengembangkan perniagaan. Pembangunan produk, strategi jenama, tingkah laku pengguna, peraturan pasaran dan tanggungjawab sosial korporat adalah beberapa perkara yang melibatkan pemasaran makro.

Pemilik perniagaan kecil yang menjalankan butik pakaian lestari, misalnya, dapat menggunakan pemasaran makro untuk memahami perilaku pengguna yang berkaitan dengan proses pembuatan yang peka terhadap alam sekitar. Ini akan membantunya memahami cara memasarkan pakaiannya yang lebih baik ke pangkuan pengguna.

Menyasarkan Niche Dengan Pemasaran Mikro

Tidak seperti pemasaran makro yang melihat gambaran besar, pemasaran mikro adalah mengenai segmentasi. Perniagaan mensasarkan sebilangan kecil khalayak mereka berdasarkan sejumlah ciri. Penonton yang tersegmentasi dapat disempitkan oleh demografi, sejarah pembelian, pendapatan, perihal pekerjaan, lokasi geografi dan banyak faktor lain. Ideanya adalah untuk mengembangkan senarai pasar yang sangat disasarkan untuk sesuai dengan penawaran perniagaan.

Daripada mengiklankan ke pangkalan pengguna yang besar, misalnya, pemasaran mikro adalah tentang memahami keperluan khusus pengguna dengan baik dan memberikan mereka penyelesaian khusus untuk memenuhi keperluan tersebut. Untuk mencapai kepuasan pelanggan, bisnis menggunakan empat P pemasaran untuk menargetkan pengguna mereka: produk, harga, tempat dan promosi.

Contohnya, jika pemilik perniagaan kecil menjalankan bengkel kereta tempatan, dia dapat menggunakan pemasaran mikro untuk menargetkan pelanggan idealnya. Daripada mengiklankan kepada sesiapa sahaja yang memiliki kereta, dia mungkin memilih untuk menargetkan individu yang memiliki jenama kereta tertentu atau kereta pada usia tertentu. Dengan cara itu, dia dapat mempersempit pangkalan pelanggannya dan memberikan mereka perkhidmatan yang sangat khusus yang memberinya kelebihan berbanding persaingannya.

Membuat Strategi Pemasaran Komprehensif

Strategi pemasaran yang berjaya melibatkan elemen pemasaran makro dan mikro. Perniagaan perlu mempertimbangkan kedua-dua sudut pandang ini untuk membuat strategi yang komprehensif dan berimpak. Langkah pertama untuk membuat strategi pemasaran adalah menentukan objektif: apa yang ingin dicapai oleh perniagaan anda dengan aktiviti pemasaran anda? Sebagai contoh, adakah anda ingin membina kesetiaan jenama atau adakah anda ingin meningkatkan penjualan untuk promosi tertentu?

Setelah matlamat dikenal pasti, sudah waktunya untuk menggunakan pemasaran makro untuk memahami di mana perniagaan anda sesuai dengan masyarakat secara keseluruhan dan bagaimana pemasaran mempengaruhinya. Sebagai contoh, bagaimana produk anda akan mempengaruhi masyarakat pada tahap budaya atau persekitaran? Bagaimana reaksi pengguna terhadap kesan ini?

Setelah melihat komponen pemasaran makro, sempitkan khalayak anda dengan membuat segmentasi berdasarkan faktor yang berkaitan dengan penawaran anda. Sekiranya tawaran anda adalah titik harga yang tinggi, misalnya, anda perlu membuat segmen berdasarkan pendapatan atau tabiat perbelanjaan. Sekiranya tawaran anda adalah untuk kumpulan umur tertentu, anda perlu mengecualikan mereka yang tidak sesuai dengan demografi tersebut. Dengan mempertimbangkan faktor pemasaran makro dan mikro, perniagaan dapat membuat strategi yang lebih berkesan bagi pengguna mereka.