Kesan Perniagaan Aras Tinggi dari Media Sosial

Kajian yang dilakukan oleh Altimeter Group menunjukkan bahawa syarikat menggunakan media sosial untuk mencapai pelbagai objektif perniagaan, seperti meningkatkan pertumbuhan penjualan tahunan. Perniagaan kecil menyedari manfaat media sosial sebagai platform komunikasi yang memudahkan komunikasi dua hala antara syarikat dan pihak berkepentingannya. Ini menyokong proses dan objektif syarikat termasuk pengurusan hubungan pelanggan, penyelidikan pasaran, pengembangan basis pelanggan dan pengekalan pelanggan, pemasaran produk, inisiatif pengendalian kos, perhubungan awam, penjualan dan perekrutan.

Pengurusan Perhubungan Pelanggan

Tom Funk menulis dalam "Buku Media Media Sosial untuk Perniagaan: Menjangkau Komuniti Dalam Talian Anda dengan Twitter, Facebook, LinkedIn, dan Banyak Lagi" bahawa kelebihan prinsip program media sosial adalah peluang untuk mengeratkan hubungan antara syarikat dan pelanggannya. -sambungan dalam talian dengan pelanggan sedia ada dan berpotensi, syarikat menyampaikan maklumat mengenai jenamanya. Sebaliknya, syarikat mungkin mendapat manfaat dari mulut ke mulut positif yang disiarkan secara eksponensial di rangkaian sosial. Funk menyatakan bahawa semakin besar frekuensi dan tahap penglibatan, semakin kuat hubungan dan semakin besar kesan hubungan tersebut terhadap penjualan, kepuasan pelanggan dan reputasi produk.

Pengekalan pelanggan

Funk menulis bahawa 67 peratus pengguna Twitter yang menjadi pengikut jenama cenderung membeli produk jenama tersebut. Hasil penjualan ini sebahagiannya disebabkan oleh penggunaan media sosial syarikat untuk menyampaikan nilai jenama, membuat mulut ke mulut positif dan mengeratkan hubungan antara syarikat dan pelanggannya. Ini meningkatkan usaha syarikat untuk membina kesetiaan pelanggan.

Perluasan Pangkalan Pelanggan

Menurut Funk, syarikat menjangkau pelanggan baru melalui penyampaian mesej korporat di saluran media sosial, penyiaran maklum balas pelanggan positif mengenai mesej korporat dan produknya kepada sekitar 100 juta pengguna Twitter dan 500 juta pengguna Facebook, dan penukaran maklum balas kepada pembelian produk. Siaran sokongan pihak ketiga tersebut melengkapkan usaha pemasaran tradisional seperti iklan cetak dan siaran.

Penyelidikan pasaran

Stephen Rappaport menulis dalam "Dengarkan Pertama: Mengubah Perbualan Media Sosial menjadi Keuntungan Perniagaan" bahawa media sosial adalah cara yang boleh dipercayai untuk meneroka budaya, pandangan dan gaya hidup yang mempengaruhi tingkah laku pengguna. Arena media sosial adalah sarana untuk memfilter audiens sasaran untuk mengembangkan strategi pemasaran dan iklan. Perbualan media sosial juga memberi amaran kepada syarikat mengenai isu-isu yang boleh mempengaruhi peluang pasaran semasa secara negatif.

Pemasaran Produk

Produk boleh dipasarkan secara langsung kepada pengguna menggunakan media sosial. Pemasaran sedemikian menguatkan mesej yang disampaikan oleh promosi produk lain, termasuk iklan laman web dan siaran akhbar.

Pencapaian Kelebihan Persaingan

Funk menyatakan bahawa 80 peratus syarikat Fortune 100 aktif dalam satu atau lebih saluran media sosial, seperti Twitter. Keupayaan untuk mendengar pesanan pesaing membolehkan syarikat mengembangkan strategi dan taktik perniagaan yang secara langsung menentang inisiatif pesaing tersebut. Ini membantu syarikat anda memperoleh kelebihan daya saing. Sebagai contoh, data yang dihantar oleh McDonald's mengenai lokasi francais masa depan adalah kriteria utama yang digunakan oleh Burger King dalam pemilihan lokasi francaisnya. Ini memberi Burger King kelebihan kos dari segi menjimatkan perbelanjaan penyelidikan pasaran.

Inisiatif Kawalan Kos

Ketergantungan pada saluran media sosial dengan kos rendah untuk memasarkan produk kepada berjuta-juta pengguna menyokong usaha syarikat untuk mengawal kos fungsi penting, termasuk penjualan, pemasaran dan perkhidmatan pelanggan. Sebagai contoh, syarikat dapat memaksimumkan pulangan dolar pemasaran dengan bergantung pada media sosial untuk menjangkau beberapa pelanggan dan bukannya iklan televisyen dengan kos yang lebih tinggi.

Perhubungan Awam

Berita korporat dapat disampaikan kepada penonton secara real time menggunakan pelbagai saluran media sosial seperti Facebook, Twitter dan LinkedIn. Menurut Funk, jabatan hubungan perundangan atau pelabur bergantung pada banyak saluran media sosial untuk meningkatkan penglibatan khalayak, yang merupakan kunci kejayaan usaha mengawal berita buruk yang dapat "menjadi viral" atau disebarkan dengan cepat ke sebilangan besar media sosial peserta setelah berita itu muncul.

Jualan

Funk menyatakan bahawa penjualan dapat ditingkatkan dengan menambahkan fungsi media sosial ke laman web korporat. Sebagai contoh, penilaian produk pelanggan, pilihan "peminat" dan "rakan e-mel" berfungsi sebagai cara untuk melibatkan pengguna laman web. Ini membawa kepada penglibatan pengguna dan syarikat yang menyumbang kepada peningkatan penjualan produk.

Merekrut

Dalam "Media Sosial untuk Perniagaan: 101 Cara Memperkembangkan Perniagaan Anda Tanpa Membazirkan Masa Anda," Susan Sweeney menulis bahawa platform media sosial adalah cara yang menjimatkan untuk menjangkau calon pekerja secara langsung kerana empat daripada lima orang Amerika dalam talian mengambil bahagian dalam borang media sosial setiap bulan. Program seperti itu juga merupakan cara untuk menentukan apakah program perekrutan sesuai dengan calon pekerja melalui maklum balas yang diperoleh syarikat mengenai item seperti kedudukan yang diiklankan dan program perekrutan itu sendiri.