Cara Mengira Anggaran Jualan untuk Belanjawan Induk

Belanjawan jualan adalah sebahagian daripada anggaran utama anda. Digunakan untuk meramalkan berapa banyak pendapatan yang akan dihasilkan dan apa jenis keuntungan yang diharapkan, anggaran penjualan digunakan sebagai panduan dan alat ukur dalam proses penganggaran dan perancangan keseluruhan. Dicipta terlebih dahulu ketika membuat anggaran utama, belanjawan penjualan menghasilkan semua angka pendapatan dan keuntungan yang ada. Unjuran tersebut diperlukan untuk menyelesaikan baki anggaran yang tinggal.

Belanjawan Jualan

1

Dapatkan angka penjualan dari tahun-tahun sebelumnya. Tiga tahun harus cukup untuk menghasilkan gambaran pertumbuhan atau genangan yang jelas. Jika dibandingkan, angka-angka ini akan memberikan gambaran yang jelas mengenai prestasi penjualan tahun demi tahun. Menganalisis data penjualan untuk menentukan corak dalam tahap penjualan kerana mereka berkorelasi dengan jangka waktu. Sebagai contoh, tentukan apakah corak wujud pada bulan jualan yang rendah dan tinggi dari segi sejarah. Tentukan sama ada penjualan meningkat dari tahun ke tahun atau menurun. Rangka rancangan untuk mengatasi tempoh perlahan sambil meningkatkan tempoh terbaik. Jadilah kreatif dan atasi tempoh penjualan yang perlahan terlebih dahulu.

2

Lakukan perbandingan syarikat untuk menentukan tahap penjualan dan trend pesaing anda. Teliti pasaran untuk menentukan apa yang dijual dan mana yang tidak. Mengetahui apa yang akan diminati adalah sukar tetapi penting untuk merancang perniagaan masa depan yang berjaya. Lihat trend pekerjaan semasa untuk menentukan pesaing mana yang baik dan yang tidak.

3

Terlibat dengan staf penjualan dan pasukan pengurusan penjualan anda untuk menentukan pandangan terkini mereka tentang pasaran. Tentukan cabaran, persaingan dan keberatan paling kerap terhadap percubaan penjualan mereka. Minta kakitangan penjualan anda untuk mencapai matlamat pengeluaran untuk jangka masa anggaran yang akan datang. Mintalah mereka menaikkan keuntungan atau kerugian dalam bahagian pasaran peribadi dan membawa angka tersebut ke hadapan untuk jangka masa depan. Tambahkan semuanya dan analisis hasil tambahnya.

4

Hubungi pelanggan atau pelanggan semasa anda untuk menentukan keperluan yang akan datang. Banyak kontrak sudah dilaksanakan; mereka hanya perlu diservis. Ini adalah pengambilan pesanan, bukan penjualan, dan harus dilakukan terlebih dahulu. Penjualan ini adalah yang paling mudah untuk ditentukan dengan tepat dan yakin. Ambil pesanan untuk tahun yang akan datang dan dapatkan kontrak yang ditandatangani, bila perlu, sambil juga mempamerkan produk dan perkhidmatan baru.

5

Ambil semua data penjualan anda yang dikumpulkan dalam proses ini dan bina model kewangan seperti apa rupanya. Buat hamparan dengan anggaran baru anda dan mulakan penyediaan bahagian lain. Semua bahagian belanjawan lain akan didasarkan pada pendapatan anggaran penjualan yang diunjurkan.