Cara Membuat Keputusan Perniagaan Beretika

Membuat keputusan perniagaan yang beretika secara konsisten adalah kunci kejayaan jangka panjang bagi mana-mana perniagaan, walaupun pembuat keputusan yang beretika mungkin, kadang kala, mencapai hasil kewangan jangka pendek yang lebih lemah daripada rakan mereka yang lebih cerah. Mengetahui bagaimana membuat keputusan perniagaan yang beretika dapat membantu anda menetapkan standard di seluruh organisasi anda, membantu syarikat anda mendapatkan reputasi positif yang kuat di pasaran sambil mendapatkan asas pelanggan yang setia.

1

Buat kod etika dan rujuklah sebelum membuat keputusan perniagaan. Kod etika formal dapat membantu anda dan pekerja anda membuat keputusan dengan lebih cepat dengan mematuhi sekumpulan peraturan yang disetujui oleh semua orang. Tuliskan kod etika anda secara umum atau khusus seperti yang anda mahukan, dan formatlah sebagai senarai bernombor. Sebelum membuat keputusan, teliti setiap alternatif dengan pergi ke senarai dan tentukan sama ada alternatif tersebut mematuhi kod tersebut.

2

Pertimbangkan kesan keputusan anda kepada semua pihak yang berkepentingan. Keputusan sering dibuat untuk mengatasi satu atau sebilangan kecil masalah, seperti pertumbuhan pendapatan, pengendalian kos atau masalah khusus pelanggan, tetapi penting untuk menyadari implikasi keputusan anda yang lebih luas terhadap semua orang yang terlibat. Keputusan perniagaan yang dibuat demi kepentingan pemegang saham, misalnya, boleh memberi kesan kepada pekerja, pelanggan, pembekal, orang yang tinggal dan bekerja di dekat operasi anda, persekitaran semula jadi dan generasi generasi akan datang.

Pertimbangkan bagaimana pihak berkepentingan akan terpengaruh jika keputusannya ternyata seperti yang anda rancangkan, dan bagaimana mereka akan terpengaruh jika ada yang salah.

3

Gunakan peraturan industri sebagai titik permulaan ketika membuat keputusan. Sejumlah industri, termasuk perkhidmatan pembinaan dan kewangan, sangat diatur untuk memastikan operasi etika semua syarikat. Peraturan biasanya memerlukan pertimbangan etika tahap minimum, dan mungkin bagi syarikat beroperasi dalam batasan undang-undang sementara masih bertindak tidak beretika. Bangun organisasi anda untuk melampaui undang-undang dan peraturan, melangkah lebih jauh daripada pesaing anda untuk memastikan bahawa semua pihak berkepentingan diperlakukan dengan adil, dan bukan sekadar mematuhi standard minimum.

4

Berunding dengan orang lain semasa membuat keputusan dengan akibat yang meluas. Memperoleh perspektif baru mengenai dilema anda dapat membantu menjelaskan kemungkinan dan kesan yang anda tidak sedar. Anda boleh meminta pertolongan dalam menghasilkan pilihan dan memilih pilihan mana yang harus dikejar, atau anda boleh mendapatkan nasihat mengenai pilihan yang telah anda pilih sebelum menerapkannya.

5

Kaji hasil keputusan perniagaan anda yang lalu, dan pelajari dari kesilapan anda. Menurut scu.edu, pengurus harus selalu memikirkan hasil keputusan mereka. Tidak ada yang dapat membuat keputusan yang sempurna sepanjang masa, walaupun membuat keputusan yang beretika secara konsisten lebih mudah dicapai daripada membuat keputusan yang berjaya atau menguntungkan secara konsisten. Sekiranya anda telah membuat dan melaksanakan keputusan dengan implikasi etika yang dipersoalkan, bertindak segera untuk menyelesaikan masalah tersebut dengan membuat pemulihan kepada semua orang yang terlibat dan berusaha untuk mengatasi kesan keputusan tersebut.