Tujuan Pemproses Komputer

Komputer telah mencapai tahap komoditi, dengan harga rendah dan banyak jenama untuk dipilih. Perkembangan teknologi ini menjadikan pengkomputeran peribadi terjangkau bagi hampir semua orang, dan tugas yang mereka laksanakan menjadikan hidup kita lebih mudah daripada yang sebaliknya. Namun, komputer tidak pintar, hanya pantas, dan pemproses mempunyai tugas untuk mengawal semua bahagian komputer yang lain.

Pemproses Komputer

Komputer mempunyai sejumlah komponen, termasuk pemproses, memori, penyimpanan, memori hanya baca dan penyambung yang menyediakan jalan komunikasi antara semua ini. Pemproses adalah otak atau pengarah trafik untuk semua komponen lain, memberitahu yang mana yang dapat melakukan apa dan kapan. Pemproses, atau CPU, adalah tempat pemikiran sebenar berjalan sementara semua komponen lain hanya melakukan perintah perintah.

Struktur Pemproses

Pemproses terdiri daripada lapisan silikon yang dilekatkan dengan transistor yang terbuat dari separa konduktor yang mengendalikan cas elektrik berdasarkan kekuatan cas. Pemproses komputer moden mempunyai berjuta-juta atau bahkan berbilion transistor tertanam yang beroperasi pada kelajuan tinggi untuk melakukan pelbagai operasi. Banyak pemproses sekarang mengandungi beberapa teras pemprosesan, menjadikan pemproses berjalan lebih cepat daripada CPU satu teras.

Unit Kawalan

Unit kawalan pemproses adalah bahagian yang memberi arahan kepada input dan output data. Unit kawalan mendapat arahan, menyahkodnya dan menyampaikan arahan ke unit aritmetik-logik atau komponen komputer lain untuk menyelesaikan unit kerja. Unit kawalan sering dipanggil pengarah lalu lintas bahagian pemproses.

Unit logik aritmetik

Unit aritmetik-logik adalah komponen utama lain dari pemproses komputer, melaksanakan arahan yang diberikan kepadanya dari unit kawalan. Tugasnya adalah untuk membuat matematik dan membuat keputusan mengenai apa yang perlu dilakukan seterusnya. Setelah ALU memproses maklumat dan melaksanakan arahan yang diberikan kepadanya, maklumat tersebut akan dihantar ke memori untuk disimpan dan kemudian diakses oleh pemproses.