Jumlah Pendapatan berbanding Pendapatan Sebelum Cukai

Semasa mengukur kesihatan kewangan perniagaan kecil, pengurus mempunyai banyak alat yang tersedia, dengan jumlah pendapatan dan pendapatan sebelum cukai berada di puncak senarai itu. Kedua-duanya memberikan gambaran kesihatan fiskal syarikat, tetapi masing-masing memberi tumpuan kepada aspek kesihatan yang berbeza. Namun, secara bersama, mereka memberikan maklumat penting mengenai prospek keseluruhan syarikat untuk masa depan.

Berapakah Jumlah Pendapatan?

Secara asasnya, pendapatan adalah wang yang diperoleh sama ada melalui penyediaan perkhidmatan atau penjualan barang. Sekiranya anda menjual baju berpakaian dengan harga $ 25, pendapatan yang diperoleh adalah $ 25. Jumlah pendapatan syarikat menggambarkan wang yang diperoleh dari semua barang dan perkhidmatan yang dijual dalam jangka masa yang ditentukan, misalnya satu tahun. Pendapatan adalah titik permulaan bagi pengurus perniagaan pintar, tetapi tidak mencerminkan keseluruhan gambaran kerana kos belum dikurangkan.

Apakah Pendapatan Sebelum Cukai?

Walaupun pendapatan adalah penting, bagi kebanyakan perniagaan kecil, pendapatan adalah tujuannya. Dirujuk sebagai intinya, ia mencerminkan apa yang tersisa setelah perniagaan membayar bilnya, dan dapat dibahagikan kepada pendapatan sebelum cukai dan pendapatan selepas cukai. Pendapatan sebelum cukai berbeza dengan pendapatan selepas cukai kerana ia mencerminkan pendapatan syarikat sebelum menolak perbelanjaan yang dibenarkan seperti sumbangan kepada rancangan persaraan pekerja.

Pendapatan Sebelum Cukai dan Selepas Cukai

Seperti pendapatan sebelum cukai dan jumlah pendapatan, pendapatan selepas cukai memberikan gambaran lain mengenai kesihatan perniagaan kecil dan mencerminkan pendapatan sebelum cukai ditolak item seperti perbelanjaan am dan pentadbiran, perjalanan perniagaan, perbelanjaan hiburan, perbelanjaan kenderaan dan faedah pekerja . Sebilangan besar pengurus, bagaimanapun, lebih suka mengesan pendapatan sebelum cukai dari masa ke masa, kerana pemotongan cukai dapat sangat berbeza dari satu periode ke satu masa. Manfaat yang dibayar dalam satu tempoh mungkin tidak sama dengan yang dibayar dalam tempoh yang lain, yang mengakibatkan perbezaan pendapatan selepas cukai. Oleh itu, pendapatan sebelum cukai sering dilihat sebagai ukuran prestasi perniagaan dan kesihatan fiskal yang lebih tepat dan mantap dari masa ke masa, kerana ia dapat menghapuskan perbezaan yang kadang-kadang tidak menentu yang disebabkan oleh pertimbangan cukai.

Pertimbangan Lain

Sekali lagi, jumlah pendapatan adalah cerminan penjualan, dan penjualan yang tinggi dan pendapatan tinggi yang menyertainya menjadi pertanda baik untuk masa depan syarikat, dengan syarat kos tetap diperiksa. Memandangkan bahawa bil dapat bertambah dengan cepat, bagaimanapun, jumlah pendapatan dapat jauh berbeda dari pendapatan sebelum pajak, yang menawarkan gambaran yang lebih realistik mengenai perniagaan secara keseluruhan. Oleh itu, pengurus pintar akan membandingkan jumlah pendapatan dan pendapatan sebelum cukai dari masa ke masa untuk mengesan kos.