Cara Memfailkan Penyata Cukai Secara Berasingan Dari Rakan Perniagaan

Perkongsian perniagaan mungkin terasa seperti perkahwinan, tetapi tidak apabila tiba waktu cukai. Rakan kongsi tidak memfailkan pulangan bersama: Setiap pasangan mengambil bahagiannya dari perbelanjaan pendapatan perniagaan dan melaporkannya secara individu. Dengan mengandaikan buku perkongsian anda tepat, anda tidak akan bertanggungjawab terhadap masalah cukai pasangan anda, dan sebaliknya.

Mengira Pendapatan

Pendapatan anda dari perkongsian itu menggambarkan pelaburan anda. Sekiranya anda memiliki 60 peratus perniagaan, anda melaporkan 60 peratus pendapatan semasa anda kembali, dan menghapuskan 60 peratus perbelanjaan. Sekiranya anda menyimpan keuntungan dalam perkongsian, anda masih harus melaporkannya sebagai pendapatan. Sekiranya anda ingin membahagikan keuntungan dan kerugian secara berbeza, anda memerlukan perjanjian perkongsian yang membezakan pembahagian tersebut. Sebagai contoh, anda boleh bersetuju untuk membelah semuanya 50/50, tanpa mengira sumbangan.

Peruntukan Khas

Apabila anda membahagikan pendapatan dengan sesuatu selain daripada berapa banyak yang anda laburkan, IRS menggolongkannya sebagai peruntukan khas. IRS mengkaji perkara ini dengan teliti kerana boleh berubah menjadi penolakan cukai. Sekiranya anda mempunyai pendapatan yang lebih tinggi daripada pasangan anda, misalnya, anda mungkin mendapat keuntungan dengan menuntut 75 peratus perbelanjaan dan hanya 25 peratus dari pendapatan. IRS boleh mencabar peruntukan anda jika memutuskan bahawa tujuan anda adalah menipu IRS dan bukannya pembahagian yang adil.

Melapor

Rakan kongsi melaporkan pendapatan dan perbelanjaan perniagaan pada Jadual C, seperti pemilik tunggal. Cari tahu kerugian atau keuntungan bersih anda dan laporkan pada Borang 1040. Sekiranya pasangan anda harus memfailkan lanjutan untuk menyelesaikan cukai atau IRS mempersoalkan pengiraannya, itu tidak menjadi masalah bagi anda. Tidak ada pemotongan yang dikeluarkan dari pendapatan anda, jadi anda berdua harus mengemukakan anggaran cukai empat kali setahun.

Perkongsian

Satu titik di mana anda tidak dapat membahagikan perkara adalah mengenai pengembalian cukai perkongsian. Perkongsian itu tidak membayar cukai pendapatan, tetapi masih perlu mengemukakan Borang 1065, yang digunakan oleh IRS untuk memeriksa kembali pulangan dan pasangan anda. Sekiranya anda mempunyai kakitangan, anda mesti menahan dan membayar cukai pekerja secara berkala - cukai pendapatan, Jaminan Sosial dan Medicare. Anda dan pasangan anda mungkin akan bertanggungjawab sekiranya cukai pekerjaan tidak disimpan tepat pada waktunya.