Apakah Jualan Tanpa Komisen?

Penjualan tanpa komisen adalah urus niaga yang mana jurujual tidak mendapat komisen. Komisen adalah satu bentuk pampasan yang berubah-ubah di mana seorang jurujual dibayar peratusan tertentu dari harga jualan atau hasil yang diperoleh dari transaksi penjualan. Walaupun komisen adalah perkara biasa dalam banyak pekerjaan penjualan, pelanggan kadang-kadang merasakan faedah membeli dari syarikat ketika jurujual tidak mendapat komisen.

Asas Komisen

Andaikan jurujual memperoleh komisen 5 peratus untuk semua hasil dari transaksi penjualannya. Sekiranya dia menyelesaikan penjualan $ 10,000 pada bulan tertentu, dia akan mendapat komisen $ 500 untuk bulan tersebut. Beberapa organisasi penjualan membayar komisen langsung, yang bermaksud satu-satunya pendapatan jurujual berasal dari komisen penjualan. Yang lain membayar komisen di atas gaji pokok atau gaji. Tujuan komisen adalah memotivasi jurujual untuk menjual lebih banyak.

Kelebihan Syarikat Tanpa Komisen

Syarikat biasanya memilih untuk tidak membayar komisen, baik atas alasan kewangan atau untuk menekankan hubungan pelanggan. Dari sudut pandangan HR, membayar komisen menambah kos buruh. Kos ini berpatutan jika menyumbang kepada penjualan yang lebih banyak. Beberapa syarikat memilih persekitaran penjualan tanpa komisen untuk mendorong jurujual untuk lebih fokus membantu pelanggan. Jurujual yang tidak termotivasi oleh komisen cenderung untuk mendorong produk kepada pelanggan yang tidak membantu.

Kelebihan Pelanggan Tanpa Komisen

Sebilangan pelanggan cuba mengelakkan berurusan dengan jurujual kerana bimbang tekanan tinggi atau taktik menjual yang menipu. Syarikat yang tidak membayar komisen sering mempunyai jurujual mempromosikan fakta ini kepada pelanggan agar mereka selesa. Sekiranya pelanggan mengetahui bahawa jurujualnya tidak terdorong untuk mendorong penjualan, dia kemungkinan besar akan mempercayai usaha sebenar jurujual untuk mengesyorkan penyelesaian. Jurujual yang tidak ditugaskan sering mempunyai orientasi perkhidmatan yang lebih kuat.

Galakan Lain

Menetapkan sistem pampasan yang berkesan dan memotivasi tanpa komisen adalah satu cabaran. Beberapa syarikat cuba membayar gaji di atas purata industri sebagai pertukaran untuk falsafah bukan komisen. Yang lain menggunakan bonus atau ganjaran lain untuk memotivasi prestasi yang lebih baik. Sebagai contoh, jurujual boleh mendapat bonus setiap suku tahun untuk mencapai tahap penjualan tertentu. Walaupun ini mendorong jurujual untuk berusaha membuat lebih banyak penjualan, ini akan mengurangi tekanan pada setiap penjualan. Harapannya ialah jurujual melihat kelebihan membina hubungan penjualan jangka panjang yang mempunyai peluang untuk perniagaan berulang.