Apakah Pemalar Melicinkan dalam Ramalan?

Anda memerlukan ramalan untuk perniagaan kecil anda. Ramalan ini dapat meramalkan penjualan, pendapatan atau permintaan pelanggan. Tidak kira seberapa teliti anda memeriksa tempoh masa lalu, ramalan anda untuk tempoh seterusnya akan berbeza dari anggaran anda. Anda boleh membuat anggaran anda lebih dekat dengan kenyataan dengan menggunakan pemalar pelicin dalam pengiraan anda.

Menghilangkan Perbezaan Musim

Semasa anda melihat tempoh masa lalu, anda harus menghapus perbezaan musim dalam angka anda. Contohnya, jika anda meramalkan penjualan dan anda tahu bahawa musim percutian memberi anda jualan sekitar 25 peratus lebih tinggi daripada biasa, tolak peratusan itu dari bulan jualan percutian anda. Sekiranya anda menyimpan peratusan tambahan dalam angka anda, itu tidak akan membantu anda merancang bulan yang tidak mempunyai kenaikan percutian.

Memilih Purata Pergerakan sebagai Nilai Melicinkan

Anda boleh menggunakan purata bergerak dua bulan untuk meramalkan penjualan, permintaan atau pendapatan anda untuk bulan yang akan datang. Tuliskan angka lima bulan sebelumnya. Pilih dua bulan berturut-turut dan tambahkan angka itu bersama-sama dan bahagi dua. Angka ini adalah purata bergerak untuk dua bulan tersebut. Gunakan angka itu sebagai ramalan anda untuk Bulan 6. Sebagai contoh, jika Bulan 4 menunjukkan 200 jualan dan Bulan 5 menunjukkan 250 penjualan, tambahkan 200 tambah 250 dan bahagikan dengan 2 untuk mendapatkan 225. Anda boleh menganggarkan bahawa anda akan mempunyai 225 jualan untuk Bulan 6 Ini berfungsi sebagai nilai pelicin kerana jika anda menerima dua bulan sebelumnya sebagai tren, anda menjangkakan penjualan 200 diikuti oleh 250 untuk menunjukkan bahawa anda memperoleh 50 penjualan sebulan dan oleh itu semestinya menjangkakan 300 penjualan pada bulan berikutnya. Purata bergerak melicinkan jangkaan anda sehingga anda tidak akan bergantung pada pertumbuhan eksponensial tersebut. Lebih masa,purata bergerak anda akan tetap stabil, dan anda boleh menggunakannya sebagai bilangan tetap untuk ramalan anda.

Menerapkan Nilai Melicinkan Standard

Anda boleh menggunakan .9 sebagai pemalar pelicin untuk ramalan anda. Menggandakan angka bulan sebelumnya dengan 0,9 dapat memberi anda idea yang tepat tentang apa yang akan dihasilkan bulan depan. Angka ini berlaku untuk kebanyakan perniagaan. Contohnya, jika bulan terakhir anda menunjukkan 250 penjualan, anda akan berlipat kali ganda sebanyak 250 kali .9 dan mencapai ramalan penjualan sebanyak 225.

Purata Nilai Melicinkan Anda

Anda boleh membuat ramalan anda lebih tepat dengan merata-rata angka dari purata bergerak anda dengan yang anda perolehi dari mengalikan dengan .9. Sebagai contoh, jika anda mendapati bahawa purata bergerak anda meramalkan 260 penjualan dan menggandakan dengan meramalkan ramalan penjualan 248, anda menambah kedua angka itu bersama-sama dan membahagi dengan 2 untuk meramalkan 254 penjualan.