Cara Mengira Produktiviti Pekerja

Mengukur produktiviti pekerja adalah mustahak untuk menentukan sama ada orang yang anda bayar memperoleh simpanan mereka. Mengira produktiviti memerlukan pemahaman tentang petunjuk utama yang penting bagi kedudukan pekerjaan tertentu dan menetapkan kaedah untuk mengesan aktiviti. Ini lebih mudah untuk beberapa jenis kedudukan daripada yang lain.

Tentukan Produktiviti Berkaitan dengan Kedudukan

Sebelum anda dapat mengukur produktiviti, anda perlu menentukannya mengikut kedudukan pekerjaan. Ini dilakukan oleh petunjuk utama seperti penjualan, unit yang dibuat atau pelanggan dilayan. Kadang-kadang petunjuk utama mudah dan jelas. Sebagai contoh, petunjuk utama dalam penjualan biasanya bermaksud melihat angka penjualan akhir. Walau bagaimanapun, petunjuk lain menentukan kebiasaan kejayaan pekerja. Dalam penjualan, seseorang yang tidak membuat panggilan penjualan yang mencukupi mungkin tidak menunjukkan produktiviti yang diinginkan. Dengan mengukur bukan hanya penunjuk utama yang ketinggalan (hasilnya) tetapi juga dengan melihat aktiviti tersebut, anda dapat melatih pekerja dengan lebih baik untuk mengembangkan tabiat yang lebih baik.

Contoh Khusus Prestasi Produktiviti

Menentukan produktiviti di seluruh pasukan jualan mungkin kelihatan seperti ini: Untuk setiap 20 panggilan penjualan, lima kenalan dibuat secara purata dan satu penjualan. Orang yang membuat 40 panggilan jualan dan hanya mendapat satu jualan tidak memenuhi standard. Orang yang membuat 20 panggilan jualan dan rata-rata dua jualan mengalahkan standard.

Dalam kedudukan di mana tidak ada penunjuk kunci keras seperti perkhidmatan pelanggan telefon, perhatikan waktu panggilan. Tentukan berapa banyak panggilan yang dilakukan oleh wakil dan adakah terdapat resolusi yang memuaskan. Melakukan tinjauan pasca panggilan juga memberi anda petunjuk mengenai perasaan pelanggan terhadap perkhidmatan yang diberikan.

Pantau Petunjuk Utama

Apabila anda mengawasi jumlah petunjuk utama dan ketinggalan, anda dapat menentukan purata dan norma untuk semua pekerja. Kembali ke penjualan, lacak jumlah panggilan, tindak lanjut dan penjualan yang dibuat oleh setiap pekerja untuk menghasilkan purata bagi semua pekerja. Ini memberi anda standard pertengahan yang boleh dicapai oleh pekerja berprestasi rendah.

Terdapat banyak cara untuk memantau kemajuan, yang paling mudah adalah papan tulis dengan data nama dan panggilan setiap pekerja. Ini adalah motivator yang baik untuk pasukan kerana mewujudkan persaingan. Walau bagaimanapun, hamparan komputer memudahkan pengurus untuk merumuskan data menjadi maklumat dan penyimpanan yang berguna.

Penjejakan boleh dilakukan di hampir semua industri. Sekiranya syarikat meletakkan jubin bilik mandi, ukur masa yang diperlukan untuk menyiapkan bilik mandi berdasarkan rakaman persegi. Jejaki sampah untuk melihat sama ada pekerja tidak cekap. Tinjau pelanggan mengenai kepuasan kerja.

Bandingkan Norma Pekerja dan Industri

Semasa anda memantau kemajuan, anda dapat membandingkan bagaimana prestasi pekerja diukur antara satu sama lain. Data sejarah pekerja terdahulu serta meneliti piawaian industri lain membolehkan anda memahami sepenuhnya sekiranya harapan anda realistik. Dalam beberapa kes, kekurangan latihan dapat menjadi akar masalah. Sekiranya latihan tidak meningkatkan prestasi, mungkin sudah tiba masanya untuk mencari pekerja yang dapat memenuhi keperluan produktiviti yang diinginkan.

Formula Mudah Digunakan

Setelah anda mengenal pasti petunjuk, anda boleh membuat nisbah untuk menentukan produktiviti. Produktiviti penjualan ditentukan oleh dolar sebenar yang dibuat, tetapi kecekapan penjualan ditentukan oleh jumlah dolar penjualan dibahagi dengan jumlah penjualan untuk mencapai rata-rata setiap penjualan. Sebagai contoh, jurujual menghasilkan $ 5,000 dalam jualan dengan 20 jualan rata-rata $ 250 setiap penjualan.

Produktiviti pekerja ditentukan dengan mengambil jumlah unit yang dihasilkan dan dibahagi dengan jumlah jam pekerja. Jadi 1,000 unit yang dihasilkan dalam 50 jam adalah 20 unit per jam. Kecekapan tenaga kerja mengukur keberkesanan dalam peratusan setiap jam berbanding produktiviti dan standard industri. Ia dikira dengan mengambil bilangan jam yang standard untuk industri yang dibahagi dengan jam sebenar yang bekerja. Andaikan piawaian industri adalah 22 jam tetapi jam sebenar bekerja adalah 20, maka persamaannya 22 dibahagi dengan 20 memberikan kecekapan 110 peratus.