Bagaimana Kelembapan Mempengaruhi Pencetak

Kelembapan boleh menyebabkan masalah dalam pencetakan kerana kesannya pada dua elemen fizikal yang berbeza: kertas dan dakwat atau toner. Kelembapan yang sangat tinggi dan rendah boleh menyebabkan masalah yang berbeza. Dalam kebanyakan kes, menjaga kemudahan pejabat atau syarikat anda pada tahap kelembapan yang selesa akan menyelesaikan atau mengurangkan masalah tersebut. Ini boleh melibatkan pengawalan suhu, menggunakan penyaman udara atau menggunakan peralatan seperti humidifier atau dehumidifier.

Pengukuran

Terdapat beberapa cara untuk mengukur kelembapan. Yang paling biasa digunakan adalah kelembapan relatif, yang membandingkan jumlah wap air di udara dengan jumlah total yang dapat menahan udara. Langkah ini mengambil kira hakikat bahawa udara dapat menahan jumlah air yang berlainan pada suhu yang berbeza. Oleh kerana itu, menyesuaikan suhu untuk mengelakkan keadaan ekstrem dapat membantu menguruskan masalah pencetakan yang berkaitan dengan kelembapan.

Anda boleh mengukur kelembapan relatif menggunakan hygrometer, yang terdapat dalam model mekanikal dan elektronik. Sekiranya anda tidak mempunyai hygrometer, perunding percetakan Howard Fenton mengesyorkan peraturan yang baik adalah memastikan anda mengoperasikan pencetak hanya di tempat yang selesa untuk bekerja dan udara tidak terasa terlalu lembap atau kering.

Kesan

Kesan kelembapan tinggi bergantung pada jenis pencetak. Dengan pencetak laser, masalahnya termasuk halaman yang menempel di dalam pencetak (ini sangat bermasalah jika anda cuba mencetak helaian dua sisi), bahagian warna menjadi tepu, dan toner mengelupas dari halaman, meninggalkan ruang kosong. Pencetak Inkjet menggunakan dakwat cair, jadi terdapat lebih banyak bahaya penyebaran dakwat, menunjukkan melalui kertas, atau noda sebelum kering.

Kelembapan Rendah

Mencetak juga boleh menjadi masalah di lingkungan dengan kelembapan rendah. Masalah di sini termasuk dakwat yang kelihatan ringan atau pudar kerana ia terlalu cepat kering, halaman melekat bersama kerana elektrik statik, dan teks dan gambar kelihatan tersebar atau bahkan berulang kerana kertas mengecil semasa proses pencetakan.

Kertas

Pengilang mesin fotokopi dan pencetak Xerox menyatakan bahawa kelembapan boleh menyebabkan masalah pada kertas dan juga peralatan. Ia mengesyorkan menyimpan kertas dalam keadaan dengan kelembapan relatif antara 15 dan 85 peratus dan mengatakan bahawa penyaman udara akan menjaga kebanyakan persekitaran dalam lingkungan ini. Kelembapan yang tinggi boleh menyebabkan kertas menjadi melambai sementara kelembapan yang rendah dapat mengetatkan kertas, yang dapat menyebabkan kemacetan. Xerox juga mencadangkan agar balok kertas ditutup rapat sehingga memuatkan pencetak dan menyimpan sebarang cadar dalam beg plastik yang boleh ditutup semula.