Cara Membuat Graf Parabola di Word

Parabola adalah garis melengkung dengan ciri-ciri tertentu. Titik pada lengkung adalah jarak yang sama dari titik tetap dan garis lurus tetap. Hasilnya kelihatan seperti separuh elips atau busur yang terbentuk ketika objek ditendang ke udara dan turun dalam jarak yang jauh. Oleh kerana ia bukan program matematik, Microsoft Word tidak dapat menghasilkan grafik dari data yang anda masukkan, tetapi dengan pelbagai jenis alat lukisan, anda dapat melukis parabola setelah anda mengira bentuknya.

Sediakan Grid Grafik

1

Buka aplikasi Microsoft Word ke dokumen kosong baru.

2

Klik tab "Sisipkan" dan butang "Bentuk" pada panel "Ilustrasi". Pilih bentuk segi empat tepat.

3

Tahan kekunci Shift, kemudian klik dan seret tetikus di tetingkap dokumen untuk membuat bentuk persegi yang akan menjadi garis besar grafik anda.

4

Klik untuk memilih objek bentuk dan perhatikan bahawa versi khas dari tab "Format" muncul di kanan atas pita yang disebut "Alat Lukisan." Tab ini mengandungi semua perintah menggambar Word, tetapi hanya muncul ketika Anda memilih objek gambar.

5

Klik butang "Sejajarkan" pada panel "Susun" pada tab "Alat Lukis" dan pilih "Lihat Garis Garis" dari menu lungsur. Kotak kelabu pucat muncul di halaman untuk membantu anda membariskan objek yang dilukis. Klik petak anda dan seretnya sehingga sejajar dengan grid.

6

Klik "Shape Fill" pada panel "Shape Styles" dan pilih "No Fill" untuk mengeluarkan warna dari kotak anda. Anda ingin dapat melihat garis grid di belakang petak.

7

Gunakan garis grid kelabu untuk membuat grafik parabola anda, atau lukiskan garis mendatar dan menegak anda sendiri di dalam petak. Alat garis terletak di panel "Insert Shapes" di paling kiri tab "Drawing Tools". Sekiranya anda melukis garis anda sendiri, anda boleh menggunakan butang pada panel "Shape Styles" untuk mewarnainya atau mengubah ketebalan garis.

Lukis Parabola

1

Klik tab "Drawing Tools", panel "Insert Shapes" dan pilih "Curve" dari objek garis.

2

Klik titik paling kiri di parabola anda, kemudian klik kanan pada titik di mana garis fokus anda memenuhi paksi Y. Ini mewujudkan separuh pertama keluk parabola anda.

3

Klik dua kali titik paling kanan pada parabola anda untuk membuat separuh kedua lengkung dan mengakhiri alat lengkung. Garis parabola kini menjadi objek grafik yang terpisah di skrin.

4

Gunakan butang "Shape Fill" dan "Shape Outline" pada panel "Shape Styles" untuk menyesuaikan warna lengkung parabola jika anda mahu.