Berapa Banyak Wang Yang Perlu Saya Buka Pejabat Broker Insurans?

Seperti mana-mana perniagaan, membuka pejabat insurans melibatkan banyak kos, dan kos pembukaan yang tepat akan berbeza-beza dari perniagaan ke perniagaan. Membuat rancangan perniagaan akan membantu anda menggariskan semua maklumat kewangan yang terlibat dalam memulakan perniagaan insurans anda, termasuk semua kos yang berkaitan dan aliran tunai yang diramalkan. Anda harus mendapatkan bantuan penulis rancangan perniagaan profesional atau broker insurans yang berpengalaman untuk membantu anda mengenal pasti semua kos anda seakurat mungkin.

Pelesenan

Bergantung pada jenis perniagaan insurans yang anda buka dan negeri mana perniagaan anda akan beroperasi, anda mungkin perlu mendapatkan lesen tertentu terlebih dahulu. Hubungi jabatan insurans negeri atau jabatan perlesenan anda. Bayaran biasanya dikaitkan dengan menulis peperiksaan dan mendapatkan lesen. Walaupun lesen berbeza-beza dari lokasi ke lokasi, pemilik perniagaan harus bersiap sedia untuk menyisihkan sekurang-kurangnya $ 100 hingga $ 400 setiap lesen yang diperlukan, termasuk lesen daerah atau bandar. Contohnya, Jabatan Insurans Ohio mengenakan bayaran antara $ 250 hingga $ 400 untuk mendapatkan lesen insurans.

Cukai

Anda mesti bersedia untuk mendaftarkan perniagaan insurans anda dengan agensi negeri yang sesuai untuk melaporkan dan memungut cukai penjualan. Di beberapa negeri, seperti Tennessee, mendaftarkan perniagaan baru dibuat secara automatik dengan agensi negeri setelah lesen perniagaan dikeluarkan. Sebaliknya, negeri seperti Florida memerlukan tambahan, langkah seperti bayaran pendahuluan untuk mendaftarkan perniagaan untuk pungutan cukai. Di kebanyakan negeri, bayarannya biasanya di bawah $ 50, walaupun agensi akan mengumpulkan jumlah peratusan dari semua penjualan yang diproses di kemudian hari.

Ruang & Peralatan Pejabat

Kos ruang pejabat sangat berbeza bergantung pada keadaan, saiz ruang dan lokasi. Sebagai contoh, mendapatkan ruang pejabat insurans di pusat bandar New York City akan menelan belanja lebih besar daripada ruang pejabat insurans di sebuah bandar kecil atau kawasan pinggir bandar di negeri Kansas. Perbelanjaan sewa mempunyai kecenderungan berfluktuasi dari bandar ke bandar dan bahkan dari kejiranan ke kejiranan. Menurut Biro Statistik Tenaga Kerja Amerika Syarikat, perniagaan insurans lebih bergantung pada teknologi, yang bermaksud bahawa kos mendapatkan peralatan seperti komputer, pencetak, mesin faks, telefon dan komponen yang berkaitan perlu dipertimbangkan. Juga, kerana pekerja insurans sering melakukan perjalanan dan mengunjungi rumah pelanggan dan tempat perniagaan sedia ada untuk memasarkan perkhidmatan baru atau untuk memeriksa kerosakan,kos mendapatkan kenderaan atau perbelanjaan pengangkutan juga penting.

Kakitangan

Bergantung pada bilangan pekerja yang anda akan gunakan dan peranannya dalam perniagaan insurans, anda perlu memberi ganti rugi atas pekerjaan mereka. Pekerja dalam industri insurans memperoleh dari $ 12.17 hingga $ 27.31 pada tahun 2008, menurut Biro Statistik Tenaga Kerja. Ini termasuk pampasan untuk penjamin insurans, penyesuaian tuntutan, ejen penjualan insurans, setiausaha, kerani pejabat dan beberapa jawatan insurans lain, yang perlu dicatat dalam perbelanjaan gaji perniagaan. Selain itu, kerja luar yang lain juga perlu dilaksanakan ke dalam keseluruhan kos, seperti pembersih, pekerja penyelenggaraan, akauntan dan peguam.