Firefox tidak dapat memuat turun fail lebih besar daripada 1GB

Sekiranya Mozilla Firefox tidak dapat memuat turun fail yang lebih besar daripada ukuran tertentu, anda mungkin perlu membersihkan sejarah muat turun atau menetapkan semula folder muat turun anda. Anda mungkin juga perlu menetapkan semula Firefox untuk menghapus tema, plugin atau pelanjutan yang rosak. Sekiranya anda menjalankan keselamatan Internet atau perisian pengimbasan virus, pertimbangkan untuk melumpuhkan atau mengkonfigurasinya semula, kerana mereka dapat menyekat muat turun Internet.

Muat turun Folder

Memilih folder muat turun yang berbeza mungkin diperlukan jika terdapat masalah dengan folder muat turun anda sekarang. Klik pilihan menu "Firefox" di bahagian atas tetingkap Firefox dan pilih "Pilihan." Pilih tab "Umum". Pilih pilihan "Simpan fail ke ..." di sub-menu Muat turun. Klik butang "Browse" dan pilih folder lain untuk menyimpan fail ke komputer anda. Tekan "OK" untuk menyimpan perubahan anda.

Muat turun Sejarah

Anda mungkin dapat menyelesaikan masalah muat turun dengan membersihkan sejarah muat turun anda. Klik pilihan "Firefox" di bahagian atas tetingkap Firefox utama dan klik "Muat turun" untuk membuka tetingkap Muat turun. Klik butang "Clear List" dan tutup tetingkap.

Muat turun Pemalam Pengurus

Sokongan Mozilla menyatakan bahawa pemalam muat turun pihak ketiga boleh mempengaruhi prestasi muat turun. Beberapa plugin pengurus muat turun yang boleh ditambahkan ke folder pemalam termasuk: GetRight: NPGetRt.dll WinGet: NPWinGet.dll Muat turun Accelerator Plus: npdap.dll FreshDownload: npfd.dll Net Transport: NPNXCatcher.dll, NPNXCatcher (Audio) .dll , dan NPNXCatcher (Video) .dll Keluarkan plugin ini dengan mengklik pilihan menu "Firefox" di bahagian atas tetingkap penyemak imbas dan memilih "Add-ons." Klik tab "Pemalam". Cari setiap pemalam dan klik "Lumpuhkan." Cuba muat turun fail sekali lagi.

Tetapkan semula Firefox

Tema, pemalam dan pelanjutan yang rosak boleh menyebabkan masalah dengan memuat turun fail. Ciri tetapan semula Mozilla Firefox akan mengembalikan Firefox ke keadaan asalnya sambil menyimpan maklumat seperti penanda halaman, kuki dan sejarah penyemakan imbas. Anda boleh memasang semula dan menaik taraf tema, plugin dan peluasan anda setelah menetapkan semula program. Klik pilihan "Firefox" di bahagian atas tetingkap penyemak imbas Firefox, tahan tetikus anda di atas anak panah "Bantuan" dan pilih "Maklumat Penyelesaian Masalah." Klik butang "Reset Firefox" dan tunggu Firefox kembali ke keadaan lalai.

Pengimbasan Virus

Anda mungkin menetapkan program anti-virus untuk mengimbas fail setelah muat turun selesai. Fail yang dimuat turun mungkin tidak disimpan dengan betul ke komputer anda setelah imbasan selesai. Cuba lumpuhkan pengimbasan virus dengan menaip "about: config" ke bar URL di bahagian atas tetingkap Firefox. Klik "Saya akan berhati-hati, saya berjanji!" butang jika "Ini mungkin membatalkan jaminan anda!" amaran muncul. Ketik "browser.download.manager.scanWhenDone" ke dalam bidang Carian di halaman "about: config". Klik dua kali tab "browser.download.manager.scanWhenDone" dan ubah nilainya menjadi "Salah." Pastikan anda mengaktifkan semula perlindungan virus sebaik sahaja tugas muat turun anda selesai.