Kepentingan Pemasaran Runcit

Pemasaran runcit yang berkesan sangat penting bagi pengeluar masa kini. Tanpa kehadiran di kedai runcit, perniagaan jarang mencapai tahap pendedahan yang tinggi atau pengedaran produk yang meluas yang ditawarkan oleh kedai runcit. Peruncit dapat membantu perniagaan kecil dengan melakukan pelbagai perkhidmatan pemasaran, dari mempromosikan produk secara langsung ke pelanggan hingga memberi peluang kepada pelanggan untuk melihat dan menguji produk.

Kepentingan Sejarah

Menurut sejarah, pengeluar lebih hebat daripada peruncit, menurut buku "Pemasaran Runcit," oleh Malcolm Sullivan dan Dennis Adcock. Sekiranya peruncit tidak memenuhi permintaan pengilang - mengenai harga produk, penempatan rak, promosi di kedai dan sebagainya - pengilang boleh menolak untuk membekalkan peruncit dan mungkin memilih untuk bekerja dengan pesaingnya sebagai gantinya.

Pemasaran Runcit Moden

Baru-baru ini, perubahan teknologi, budaya dan ekonomi telah mengalihkan keseimbangan kuasa kepada peruncit, menurut Sullivan dan Adcock. Sebagai contoh, peruncit kini dapat mengesan data belanja pelanggan, yang memberikan sumber penting bagi penyelidikan pengguna yang tidak dapat diakses oleh pengeluar secara langsung. Juga, kedai runcit telah melancarkan jenama di kedai, menjadikannya pesaing yang sesuai dengan pengeluar utama. Dengan kata lain, sebagai peruncit telah meningkatkan kemampuan dan kekuatan mereka, dapat bekerja dengan peruncit menjadi semakin penting bagi mana-mana pengeluar yang model perniagaannya bergantung pada terlihat oleh pengguna biasa.

Kekuatan Jenama Runcit

Perniagaan boleh menganggap peruncit sebagai penghubung. Kedai runcit mempunyai jenama yang bermaksud sesuatu untuk pengguna, dan menghubungkan produk anda dengan jenama runcit yang tepat boleh membawa perbezaan antara kejayaan dan kegagalan. Contohnya, jika anda menghasilkan perabot, membuat perjanjian dengan kedai perabot runcit yang terkenal boleh memberi kesan pendedahan besar dan peningkatan penjualan yang meletup. Ini kerana peruncit, dalam meletakkan produk anda di kedainya, telah menjamin perniagaan anda.

Fungsi Peruncit

Jenama runcit biasanya melayani tiga fungsi pemasaran penting, menurut buku "Pemasaran Runcit dan Penjenamaan: Panduan Definitif untuk Memaksimumkan ROI," oleh Jesko Perrey dan Dennis Spillecke. Pertama, setiap jenama runcit mempunyai imej, dan menghubungkan syarikat anda dengan imej tersebut dapat membantu anda menargetkan pengguna yang tepat. Kedua, jenama runcit membantu pengguna memproses maklumat. Sebagai contoh, jenama runcit mungkin hanya membenarkan dua atau tiga pengeluar yang bersaing untuk membekalkan gerainya, yang menyiratkan kepada pengguna bahawa pengeluar ini adalah krim tanaman. Akhirnya, jenama runcit menawarkan keselamatan kepada pembeli, misalnya, dengan membenarkan pelanggan mengendalikan produk secara fizikal dan mengembalikan pembelian yang tidak memuaskan jika perlu.