Cara Menjawab Soalan Penilaian Prestasi Pekerja

Ulasan prestasi pekerja bertujuan untuk membantu pengurus dan pekerja untuk mengetahui apa yang baik mengenai prestasi kerja pekerja dan apa yang mungkin memerlukan kerja. Soalan-soalan ini perlu dijawab dengan jujur ​​oleh pengurus atau oleh pemilik perniagaan kecil untuk membantu menentukan sama ada pekerja adalah aset atau halangan kepada syarikat atau tidak. Walaupun perlu bersikap jujur ​​dalam menjawab soalan penilaian prestasi pekerja, penting juga untuk diingat bahawa pekerja itu adalah manusia dan tentu saja akan mengalami kesalahan. Sebilangan mungkin boleh dibetulkan dan yang lain mungkin wujud.

1

Bersikap tidak berat sebelah. Anda secara peribadi mungkin menyukai beberapa pekerja daripada yang lain dan orang lain yang secara jujur ​​anda tidak tahan. Pra-penilaian ini perlu ditinggalkan sebelum menjawab soalan penilaian prestasi pekerja.

2

Jawab soalan dengan ringkas dan ringkas. Kecuali keadaan itu memerlukan ketajaman, kebanyakan soalan tinjauan prestasi dapat dijawab dalam masa kurang dari dua ayat. Soalan mengenai ulasan ini secara amnya mudah dan tidak memerlukan penjelasan yang berlebihan oleh pengurus. Terdapat pengecualian untuk peraturan, tetapi jawapan keseluruhan harus ringkas, mudah difahami dan tepat.

3

Fokus pada yang baik dan mengakui yang buruk. Kemungkinan pekerja akan membaca penilaian anda mengenai prestasinya. Sekiranya anda merancang untuk mempertahankannya, penting untuk mengetahui perkara yang dilakukannya dengan betul, sambil menyatakan secara ringkas apa yang memerlukan lebih banyak pekerjaan. Tidak ada yang suka terkoyak atau dibuat merasa seolah-olah dia benar-benar tidak cekap.

4

Mencari peningkatan dari masa ke masa. Sekiranya prestasi pekerja dimulakan dengan buruk, tetapi dia telah membuat langkah untuk memperbaikinya selama beberapa bulan, pastikan untuk mengakui usaha yang telah dilakukannya. Sangat mudah untuk mengingati peristiwa buruk, sambil mengabaikan tugas seharian yang telah diselesaikan oleh pekerja dengan baik.

5

Beri dorongan dan arahan positif untuk meningkatkan prestasi. Sebagai contoh, jika seorang pekerja kekurangan dari segi perkhidmatan pelanggan, dorong dia untuk meningkatkan prestasinya dan tawarkan latihan tambahan untuk membantunya bertambah baik. Atau jika masalahnya sedikit, berikan panduan bagaimana mereka boleh bertambah baik.