Apa Undang-Undang yang Mempengaruhi Perhubungan Awam?

Perniagaan kecil bergantung pada perhubungan awam untuk menyampaikan berita mengenai syarikat mereka melalui siaran akhbar, iklan, blog, persidangan media dan cara lain yang serupa. Pekerjaan pakar perhubungan awam boleh menjadi menarik dan mencabar, kerana tidak selalu mudah mendapat perhatian media. Namun, jika anda bekerja dalam perhubungan awam, anda harus berhati-hati kerana jika anda tidak mengetahui undang-undang yang berkaitan, anda mungkin berada dalam bahaya untuk melanggarnya.

Privasi

Perniagaan kecil anda mungkin menganggap tidak ada yang salah dengan melampirkan foto pekerja di buletin syarikat atau berkongsi berita mengenai pekerja dengan akhbar. Namun, anda harus selalu memastikan bahawa anda mendapat kebenaran pekerja sebelum berkongsi foto atau membuat maklumat peribadi menjadi umum atau anda akan melanggar undang-undang privasi. Kaedah terbaik adalah meminta pekerja menandatangani borang pelepasan sebelum anda menerbitkan apa-apa. Sekiranya media memanggil, pastikan pekerja sudah memberi anda kebenaran untuk berkongsi maklumat atau minta pekerja itu bercakap dengan media secara langsung.

Fitnah

Fitnah adalah bahasa negatif mengenai seseorang yang mencederakannya dengan merosakkan reputasinya, menyebabkan kerugian wang atau penderitaan mental. Kegiatan perhubungan awam boleh mengambil risiko fitnah jika iklan atau siaran akhbar menyalahkan orang lain untuk melindungi syarikat, atau berusaha menangkis kesalahan dengan bercakap negatif tentang orang lain. Lebih khusus lagi, fitnah adalah fitnah dan fitnah yang diucapkan adalah fitnah. Perniagaan kecil anda dapat mengelakkan masalah ini dengan tidak bercakap negatif mengenai persaingan, atau sekurang-kurangnya memastikan bahawa pendapat dilabel dengan jelas seperti itu atau bahawa pernyataan fakta disokong secara pasti.

Harta Intelek

Dua jenis harta intelek yang tumpang tindih hubungan masyarakat adalah hak cipta dan tanda dagangan. Hak cipta adalah perlindungan bagi setiap karya kreatif yang diperbaiki dalam medium yang nyata. Sebagai contoh, brosur atau bahan PR lain yang anda buat akan dilindungi hak cipta secara automatik, tetapi anda juga harus mempertimbangkan untuk mendaftar untuk perlindungan hak cipta tambahan. Tanda dagangan adalah simbol dan perkataan yang mengenal pasti produk, seperti logo syarikat anda. Setiap kali anda membuat logo baru, anda harus mendaftarkan tanda dagang untuknya sehingga anda mendapat perlindungan tambahan. Juga perhatikan melanggar hak dagang dan hak cipta syarikat lain Contohnya, jangan gunakan logo syarikat lain dalam usaha untuk menjatuhkan reputasi mereka.

Iklan Menipu

Setiap kali anda menulis siaran akhbar atau menerbitkan atau menyiarkan iklan untuk perniagaan kecil anda, anda harus memastikan bahawa semua maklumat yang anda sampaikan itu jujur ​​atau anda akan berisiko bersalah dengan iklan yang menipu. Ini termasuk testimoni yang anda buat, mencemarkan nama baik pesaing anda, menggunakan perkataan percuma untuk sesuatu yang sebenarnya tidak ada, harga yang menipu, tuntutan yang berlebihan dan tindakan tidak jujur ​​yang lain. Anda harus berada di atas semua iklan anda dan pastikan anda mendapat kebenaran untuk sebarang testimoni yang anda gunakan.