Cara Memiliki Kemahiran Berkomunikasi yang Baik di Tempat Kerja

Kemahiran komunikasi adalah bahagian penting dalam menjalankan perniagaan. Anda harus dapat berkomunikasi dengan pekerja anda dengan pelbagai cara. Tiga gaya komunikasi utama adalah verbal, non-verbal dan tulisan. Dengan menguasai ketiga-tiga gaya ini, anda dapat memiliki kemahiran komunikasi yang baik di tempat kerja dan berkomunikasi dengan lebih berkesan dengan tenaga kerja anda. Sekiranya anda secara semula jadi lebih kuat dalam satu bidang komunikasi, mungkin memerlukan sedikit masa untuk mengembangkan yang lain, tetapi dengan masa dan latihan anda dapat berjaya.

1

Mengusahakan komunikasi lisan yang jelas dan ringkas. Anda harus dapat menyampaikan maklumat dan arahan kepada pekerja anda yang akan mereka fahami. Anda mungkin memahami dengan sempurna bagaimana melakukan tugas, tetapi langkah-langkah yang diperlukan untuk menyelesaikannya mungkin hilang dalam terjemahan jika anda tidak bercakap dengan jelas. Selesaikan tugas menjadi beberapa langkah dan elakkan arahan yang tidak jelas atau terlalu rumit.

2

Baca semua yang anda tulis dengan kuat sebelum menghantarnya. Komunikasi bertulis boleh menjadi kemahiran yang sukar untuk dikuasai. Salah satu cara mudah untuk meningkatkan kemahiran menulis anda ialah membaca semula apa yang baru anda tulis. Ini akan membantu anda menangkap sebarang kesalahan tatabahasa atau kesalahan ejaan serta membantu anda memastikan bahawa anda jelas dalam komunikasi anda.

3

Amalkan bahasa badan terbuka. Komunikasi bukan lisan adalah seni rupa. Kami menghantar maklumat sepanjang masa tanpa menyedarinya. Pastikan bahasa tubuh anda terbuka dengan membiarkan tangan anda berada di sisi anda, condong sedikit ke arah khalayak anda dan tekan pinggul sehingga anda menghadap penonton secara langsung.

4

Dengarkan dan juga bercakap. Seni menjadi komunikator yang hebat bukan hanya dapat menyampaikan mesej anda tetapi juga untuk mengembangkan seni mendengar - dan mendengar - apa yang orang katakan. Pendengar yang baik membuat penutur merasa dihargai dan dihargai. Ini adalah kemahiran penting di tempat kerja.

5

Menghadiri kursus atau kuliah pengucapan awam. Meneruskan perjalanan anda untuk mengembangkan kemahiran komunikasi yang lebih baik adalah perlu, walaupun anda tidak kerap bercakap di khalayak ramai. Kemahiran yang anda pelajari yang telah diguna pakai oleh penceramah awam akan diterjemahkan walaupun anda hanya berurusan dengan beberapa pekerja secara satu-satu sepanjang hari.